c S
Dnevne novosti

Daul: Hrvatska ove godine dobiva pristupni sporazum

28.02.2011 07:11 ZAGREB, 27. veljače 2011.(Hina), Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul kazao je u razgovoru za Vjesnik od ponedjeljka, povodom predstojećeg sastanka središnjeg odbora tog kluba u Zagrebu, da će se "preostala poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU-a uskoro zatvoriti, te da će Hrvatska ove godine dobiti pristupni sporazum i datum pristupanja EU-u".

Daul je kazao da EPP odlukom o održavanju sastanka u Zagrebu želi Hrvatskoj dati podršku u završnici pristupnih pregovora. Odgovarajući na novinarsko pitanje kakvu poruku nosi u Zagreb, Daul je rekao da su "EPP i Bruxelles u Hrvatskoj napravili puno toga". "Zbog toga smo kazali da želimo dati još jedan veliki znak Hrvatskoj da smo tu i da će ona vrlo brzo ući u EU", rekao je Daul za Vjesnik.

"Preostala poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU-a uskoro će se zatvoriti i ove godine će Hrvatska dobiti i pristupni sporazum i datum pristupanja", rekao je Daul. Središnji odbor kluba zastupnika EPP-a na kojem će se razgovarati o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji sastat će se početkom ožujka u Zagrebu a jedna od glavnih tema bit će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Članovi odbora boravit će u Zagrebu 3. i 4. ožujka, nekoliko dana prije nego što će Europska komisija predati privremeno izvješće o poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Na sastanku bi trebala sudjelovati i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Osim o poglavlju 23, na sastanku će se raspravljati i o gospodarskoj prednosti članstva u EU-u te o implikacijama koje će hrvatsko članstvo imati na perspektivu proširenja i na ostale zemlje u regiji. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju.