c S
Dnevne novosti

U Hrvatskoj 80-ak zgrada dobilo energetski certifikat

28.02.2011 07:13 ZAGREB, 27. veljače 2011.(Hina), Uspostava sustava energetskog certificiranja zgrada u Republici Hrvatskoj započela je prije nekoliko godina izradbom pravnog okvira i metodologije za provođenje energetskih pregleda, a dosad je u Hrvatskoj energetski certifikat dobilo 80-ak zgrada javne, stambene i trgovačke namjene, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U međuvremenu su i prve osobe koje će provoditi energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada uspješno završile obuku koja se provodi na temelju Pravilnika o uvjetima i mjerilima za osobe koje provode energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada, tako da prema posljednjim podatcima imamo 201 ovlaštenu osobu za obavljanje tog posla.

Programe izobrazbe završilo je 830 inženjera, od kojih je njih 777 po završetku programa uspješno položilo provjeru znanja, ističu u Ministarstvu. Energetsko certificiranje zgrade predstavlja skup postupaka koji se provode radi izdavanja energetskog certifikata, dokumenta koji predočuje energetska svojstva zgrade. Njegova osnovna svrha je pružiti vlasnicima i korisnicima zgrada informaciju o energetskim svojstvima zgrade kao i usporedbu zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, te u odnosu na referentne vrijednosti.

Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina i može ga izdati samo neka od ovlaštenih osoba čiji se popis može pronaći na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva http://www.mzopu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm. Posjedovanje energetskog certifikata obavezno je za sve nove zgrade za koje je izdano odobrenje za gradnju nakon 31. ožujka 2010. godine, ističu u Ministarstvu.

Postojeće zgrade trebat će pribaviti energetski certifikat prilikom prodaje, iznajmljivanja ili davanja na leasing najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije. Stoga u predstojećem razdoblju postoji velika potreba za ovlaštenim stručnim osobama pred kojima je, kako navode u Ministarstvu, jako puno posla. Promocija energetske učinkovitosti zauzima sve istaknutije mjesto u današnjem svijetu zbog potreba za sigurnom opskrbom energijom te osiguranjem zaštite okoliša i održivog razvitka.

Sektor zgradarstva posebno je značajan kao potrošač energije jer u ukupnoj potrošnji energije sudjeluje s oko 40 posto, s prevladavajućim trendom stalnog porasta potrošnje, ali i velikim potencijalom uštede energije u potrošnji za grijanje, pripremi tople vode, klimatizaciji i rasvjeti. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva podsjeća na otvoreni poziv sveučilištima, veleučilištima, institutima i strukovnim organizacijama koji žele provoditi program izobrazbe i obuke osoba za provođenje energetskih pregleda i/ili energetskog certificiranja zgrada da im se jave radi dobivanja suglasnosti.

Suglasnost za provođenje Programa izobrazbe koja se daje na rok od pet godina, te se može produžavati na isti rok, dosad je dobilo devet podnositelja zahtjeva koji su ispunili sve propisane uvjete. Nadzor nad ispunjavanjem uvjeta za provođenje Programa provodi Ministarstvo, koje ujedno vodi i registar Nositelja Programa izobrazbe.