c S
Dnevne novosti

Švicarska zatvara konzulate u Hrvatskoj i regiji

28.02.2011 07:08 ZAGREB, 25. veljače 2011.(Hina), Švicarska vlada odlučila je od 1. rujna zatvoriti konzulate i konzularne odjele u svojim veleposlanstvima u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, što je Vijeće Švicaraca u inozemstvu (ASR) u petak osudilo, ocjenjujući taj potez iracionalnim.

U priopćenju za javnost Johna T. C. McGougha, člana ASR-a zaduženog za Mađarsku, ističe se kako je to "iracionalan potez koji će švicarske državljane koji žive ili rade u regiji dovesti u neprihvatljiv položaj". Odluka je obrazložena potrebom smanjivanja troškova. Konzularne usluge za cijelu regiju od 1. rujna obavljat će konzularni odjel švicarskog veleposlanstva u Beču.

U sklopu svoje velike reorganizacije, švicarsko ministarstvo vanjskih poslova zatvara nadalje i svoja konzularna predstavništva u Hamburgu, Duesseldorfu, Bordeauxu, Genovi i Edinburghu, ali i otvara niz novih, među kojima u St. Petersburgu, Bangaloreu i Guangzhouu, rekao je glasnogovornik ministarstva Georg Farago.

Vijeće Švicaraca u inozemstvu u svom priopćenju navodi kako se švicarski državljani kad putuju u inozemstvo moraju registrirati u najbližem konzulatu. Ti su uredi zaduženi i za izdavanje viza i obavljanje administrativnih poslova nužnih za strance koji putuju u Švicarsku. U novoj strukturi, za administrativne poslove švicarski će državljani iz Mađarske, Slovačke, Češke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine morati putovati u Beč, što im, kako ističu, otežava i poskupljuje život.