c S
Dnevne novosti

Tuerk i Radmanović: EU-u nedostaje energije za BiH

01.03.2011 07:01 LJUBLJANA, 28. veljače 2011.Hina, Napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji i NATO savezu, uz bilateralne odnose, bile su glavne teme razgovora kolektivnog predsjedništva BiH i slovenskog državnog vrha u ponedjeljak u Brdu kod Kranja, pri čemu je istaknuto da u EU-u vlada slab interes za integraciju BiH.

Kako je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekao slovenski predsjednik Danilo Tuerk, njegova je zemlja zabrinuta i nezadovoljna što primjećuje da se u Europskoj uniji pojavljuje "manjak energije" kad je riječ o uključivanju regije u EU, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine, dodavši da sadašnji angažman Bruxellesa na krizu u sjevernoj Africi ne bi smio biti na štetu planova o proširenju EU-a i pomoći Bosni i Hercegovini. Pomoć međunarodne zajednice u približavanju BiH EU-u po Tuerkovoj bi ocjeni pripomogla stabilizaciji BiH, ali i regije.

Slovenski je predsjednik dodao da se idući mjesec očekuju važne rasprave o Bosni i Hercegovini u EU-u i izrazio nadu u promjene stavova koje će omogućiti napredak te države prema euroatlantskim integracijama, upozorivši još jednom da u EU postoji različit stupanj razumijevanja kada je u pitanju ta zemlja. Predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je nakon susreta da je u jutarnjem dijelu plenarnih razgovora, kojima su uz Tuerka nazočili i premijer Borut Pahor, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, te bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, bilo riječi o "strukturnim pitanjima razvoja BiH i zapadnog Balkana u Europskoj uniji". "BiH je opredijeljena za članstvo u EU, ali to na žalost ide presporo, zbog naših koraka, ali kako mi se čini sve više i zbog nerazumijevanja Europske unije", rekao je Radmanović.

BiH očekuje da Slovenija bude "njezin veleposlanik" u Europskoj uniji, baš kao i za ostale zemlje u regiji, jer ih bolje poznaje i za njih ima više razumijevanja, kazao je Radmanović. Tuerk je odnose Slovenije i BiH ocijenio prijateljskima i vrlo dobrima. Među zemljama postoji visok stupanj razumijevanja, a napreduju i gospodarski odnosi, pa je lanjska robna razmjena povećana za 16 posto, pri čemu je izvoz BiH u Sloveniju porastao za 40 posto, što čini trgovinsku bilancu uravnoteženijom nego prije, naveo je slovenski predsjednik.

Na pitanja novinara kakva je uloga bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana, kojega je premijer Borut Pahor krajem prošle godine imenovao svojim posebnim izvjestiteljem za BiH i što sadržava izvješće o mogućnostima ustavnih reformi u BiH, Tuerk je rekao da je Kučan neke zamisli do kojih je došao kontaktima sa svim stranama u BiH već naveo u svom izvješću o kojem su informirani premijer Pahor, Europska unija i SAD, te da se neke zamisli u tom smislu "i dalje razvijaju i preciziraju".

O Kučanovu izvješću o stanju u BiH slovenska bi vlada, dodao je, trebala raspravljati na svojoj sjednici ovog tjedna "a onda će odlučiti kako s time ići dalje", rekao je slovenski predsjednik.