c S
Dnevne novosti

Ljubljana: regionalna konferencija o sigurnosti

01.03.2011 07:03 LJUBLJANA, 28. veljače 2011.Hina, U Ljubljani je u ponedjeljak popodne započela regionalna konferencija posvećena jačanju suradnje na području unutarnjih poslova, policijske suradnje i sigurnosti granica.

Konferenciji prisustvuju ministri unutarnjih poslova i resorni dužnosnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Moldavije. Hrvatsku predstavlja državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić. U uvodu konferencije slovenska ministrica za unutarnje poslove Katarina Kresal govorila je s kolegama iz cijele regije o planu formiranja zajedničkih istražiteljskih skupina više zemalja u regiji za borbu protiv trgovine ljudima.

U sklopu konvencije o policijskoj suradnji država u jugoistočnoj Europi, sudionici u današnjem dijelu konferencije zajedno s predstavnicima međunarodnih organizacija i ustanova razgovaraju o mogućnostima daljnje liberalizacije viznog režima. U sutrašnjem dijelu konferencije, koji će se održati uz suorganizaciju slovenskog ministarstva unutarnjih poslova i Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve, razmotrit će se u prvom redu pitanja vezana uz sigurnost granica u regiji.

Uz to, razmijenit će se informacije i novosti na području politike u pravosuđu, unutarnjim poslovima, te analizirati dosadašnji uspjesi policijske suradnje u regiji na osnovi postojeće konvencije o suradnji.