c S
Dnevne novosti

Odbor za zakonodavstvo podržao 10-ak zakonskih prijedloga

02.03.2011 07:19 ZAGREB, 1. ožujka 2011.Hina, Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je u utorak desetak zakonskih prijedloga koji će se naći pred zastupnicima, a već u srijedu to će biti HDZ-ov i HSS-ov prijedlog zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata.

Taj je zakonski prijedlog, kako je rečeno, dobio potporu Vlade RH, a u ime predlagatelja Andrija Hebrang (HDZ) je izvijestio da je, do drugog čitanja, zakon podržala i najveća oporbena stranka - SDP. Hebrang je ponovio kako se nakon 65 godina ispravlja stara nepravda prema žrtvama stradalima nakon završetka Drugoga svjetskog rata, nakon 9. svibnja 1945., koje su anonimno pokopane u oko 900 jama te prema njihovim obiteljima koje će konačno negdje moći zapaliti svijeću za svoje mrtve. Naveo je i da će se osnovati poseban ured koji će istražiti lokalitete, obaviti probna iskopavanja i urediti grobišta te napomenuo da će se ekshumacije i identifikacije obavljati samo iznimno.

Prijedlog zakona dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora za zakonodavstvo. Neke odredbe prijedloga Zakona o zadrugama izazvale su, međutim, dvojbu kod imenovanog člana Srećka Jelinića koji je upozorio da su zadruge dobrovoljan način udruživanja, a zakonom se propisuje obveza ulaženja u Hrvatski zadružni savez. "Nametanje članske obveze nije u duhu dragovoljnosti", kometirao je, no predstavnici predlagatelja odgovorili su da nije riječ o novoj obvezi budući da su obvezno članstvo zadruge dosad plaćale Hrvatskoj gospodarskoj komori. Također je istaknuto kako treba razmisliti o formulaciji da li se nakon stečaja zadruge imovina predaje ili prenosi na jedinicu lokalne samouprave.

Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Emil Tomljanović izrazio je nadu da će se do drugog čitanja, u sastancima s predstavnicima sindikata, iskristalizirati i dileme iz prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima vezanima uz mogućnost izvanrednog otkaza, status sindikalnog povjerenika i mogućnosti povjeravanja pomoćno-tehničkih poslova uslužnim tvrtkama. Upitao je i je li doista potrebno 10 milijuna kuna za izradu Registra zaposlenih u javnom sektoru kao što to predviđa zakonski prijedlog, s obzirom na sadašnji gospodarski trenutak te na činjenicu da ta cifra nije predviđena u proračunu. Odgovoreno mu je da je riječ o iznosu kojega je odredila Fina za izradu registra budući da postojeće baze podataka nisu komplementarne niti identične.

Kad je riječ o prijedlogu zakona o posebnom porezu na kavu, Ana Lovrin (HDZ) je upitala ne bi li se nezakonita proizvodnja kave trebala tretirati drugim sankcijama umjesto da se oporezuje, rečeno je da je taj zakonski prijedlog usklađen sa zakonom o trošarinama, prema pravnoj stečevini EU, pa će se nezakonita proizvodnja kave prekršajno kazniti i oduzeti, ali će sa na tu kavu naplatiti i porez. Na sjednici je Srećko Jelinić predložio da se prijedlog zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita uskladi sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja jer smatra da je glavna svrha zakona da se zadrže visoke cijene stambenih kvadrata, dok, po njemu, rješavanje stambenog pitanja građana po tom prijedlogu pada u drugi plan. Iz Ministarstva graditeljstva to su opovrgnuli navodeći kako su građani "užarili linije" zanimajući se za državne subvencije za stambene kredite.