c S
Dnevne novosti

Sabor o subvencioniranju stambenih zajmova

03.03.2011 07:22 ZAGREB, 2. ožujka 2011.Hina, Hrvatski sabor danas počinje zasjedanje pojedinačnom raspravom o vladinu prijedlogu zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu za stambene zajmove, koji su u srijedu kao važnu gospodarsku i socijalnu mjeru pozdravili klubovi vladajuće većine, a iz SDP-a i HNS-a upozorili da se njime zadržavaju previsoke cijene stanova te pogoduje bankama i ulagačima.

Po tom zakonskom prijedlogu, država bi ubuduće kupnju novih stanova pomagala plaćanjem polovice rate u iduće četiri godine za zajmove s efektivnom kamatnom stopom do 4,95 posto. Predviđena su i državna jamstva tako da će, ako kupac do kraja ove godine ostane bez posla, država najdulje godinu dana plaćati kamate na njegov stambeni zajam, objasnio je ministar graditeljstva Branko Bačić. Nepovratnu državnu potporu mogli bi dobiti kupci novih stanova te kupci stanova cijena kojih nije viša od 1900 eura po četvornom metru s PDV-om. Potpora bi se odnosila na zajmove do najviše sto tisuća eura (zajam može biti i veći, ali se na svotu iznad sto tisuća eura neće moći dobiti potpora) te za zajam za koji rok otplate nije kraći od 20 godina.

U vladi procjenjuju da bi, zahvaljujući tim potporama, u iduće dvije godine moglo biti prodano oko 1900 stanova. Marina Matulović-Dropulić (HDZ) ustvrdila je da će kupci stanova ubuduće dobivati od države nepovratna sredstva, čime će se prevladati nepovoljno stanje u stanogradnji i pomoći građanima da kupe stan po povoljnijim uvjetima. "Onome tko kupi stan za 100.000 eura država će darovati 14 tisuća eura za sva vremena", poručila je. Upozorila je i da se u Hrvatskoj više nikad neće graditi onoliko stanova koliko se gradilo do sada, kad su svi koji su imali novca ulagali u stanogradnju. Stoga je, smatra, jači oporavak građevne industrije moguć jedino uz poticanje izgradnje stanova za najam, u što bi se, kaže, trebale uključiti jedinice lokalne samouprave, i to pu prvom redu veliki gradovi.

Odgovorio joj je Gordan Maras (SDP), istaknuvši da država ne daruje nikakav novac građanima, već samo, subvencionirajući kamate, pogoduje poslovnim bankama. "Dajemo banci pola od tih 14.000 eura", kazao je Maras, ustvrdivši da "građani ne dobivaju ništa tim zakonom kojim se ide u prilog bankama i dijelu investitora koji ne mogu prodati stanove". Davor Bernardić (SDP) također je ocijenio da je riječ o nerealnim projekcijama, kojima se neće riješiti ni jedno od gorućih pitanja stanogradnje. "Ako ne dopustite tržištu da se samo prilagodi i snizi cijene stanova, u idućoj ćemo godini izgubiti još 25 tisuća radnih mjesta u graditeljstvu. Jedino rješenje je snižavanje cijene stanova, a to se ovim mjerama neće postići", poručio je Bernardić. On smatra da će se na taj način pogodovati samo građevnim špekulantima.

I Zlatko Koračević (HNS/HSU), iako podupire zakon, smatra da se predloženim mjerama neće potaknuti građevinske aktivnosti niti riješiti velik broj nezapolenih građevinara. A da će se na taj način potaknuti tržište nekretnina, smatraju u Klubu HSS-a. Ocjenjuju da je riječ o dobru zakonu, koji bi trebalo upotpuniti s još nizom drugih mjera s obzirom na to da je, kazao je Boris Klemenić, "u Hrvatskoj trenutačno više od deset tisuća neprodanih stanova". Stoga je, smatra, potrebno donijeti takve mjere koje će uzeti u obzir sve aspekte tržišta kao i uzroke stagnacije prodaje stanova od 2009. te otpuštanja radnika u graditeljstvu. Sabor je večeras završio rad.