c S
Dnevne novosti

Vlada: dokapitalizira se Goričanka, golf igrališta u Medulinu i Ližnjanu

04.03.2011 07:17 ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina), Na zatvorenom dijelu sjednice  Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o izuzimanju od prodaje nekretnina u Medulinu i Ližnjanu, u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju i prijenosu prava vlasništva na Republiku Hrvatsku, bez naknade.

Tom se odlukom predlaže se da se izuzmu od prodaje nekretnine u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju i prenesu u vlasništvo Republike Hrvatske, bez naknade, radi izgradnje igrališta za golf s pratećim sadržajima Marlera u k.o. Medulin i k.o. Ližnjan, za koje je Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 31. siječnja 2008. godine utvrđen interes za izgradnju, izvijestio je vladin ured za odnose s javnošću. Nadalje, donesena je Odluka o izuzimanju od prodaje nekretnina u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju u svrhu dokapitalizacije trgovačkog društva Goričanka Nova d.o.o., Velika Gorica.

Predlaže se da se izuzmu od prodaje nekretnine u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, ukupne procijene vrijednosti 33.460.700,00 kuna, u svrhu dokapitalizacije trgovačkog društva Goričanka nova d.o.o., Velika Gorica. Dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti Gradu Jastrebarskom za zaduženje kod Raiffeisenbank Austria d.d. Predmetnom Odlukom predlaže se da se Odluka o davanju suglasnosti Gradu Jastrebarskom za zaduženje kod Raiffeisenbank Austria d.d. nadopuni na način da će se sredstva koristiti i za financiranje kapitalnog projekta Izgradnja mrtvačnice u Sv. Jani, sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog o prenamjeni dijela kredita, od 20. prosinca 2010. godine.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama d.o.o. na Plan građenja i održavanja autocesta za 2011. godinu. Predloženim godišnjim planom Hrvatske autoceste d.o.o. planiraju u 2011. godini u građenje i održavanje autocesta uložiti ukupno 2.324.221.000 kuna, od čega u građenje 2.038.021.000 kuna, zatim u izvanredno održavanje 150.000.000 kuna te redovno održavanje 136.200.000 kuna. Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o., radi financiranja ugovorenih i izvršenih radova za građenje, obnovu i održavanje državnih cesta. Također, izmijenjena je Odluka o davanju suglasnosti društvu Hrvatske ceste d.o.o., za kreditno zaduženje na domaćem tržištu kod Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu.

Naime, Društvo Hrvatske ceste d.o.o. su na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d.d. i Odluke Vlade Republike Hrvatske o davanju suglasnosti za kreditno zaduženje na domaćem tržištu kod Zagrebačke banke od 26. veljače 2009. godine, dana 3. ožujka 2009. godine potpisale Ugovor o dugoročnom kreditu na iznos od 80.000.000 eura, pod uvjetima jednokratne otplate kredita u cijelosti na 2. godišnjicu od potpisa ugovora o kreditu. Budući da bi u 2011. godini jednokratni povrat kredita Hrvatskim cestama bio izrazito otežan, podnijele su Zagrebačkoj banci zahtjev za produženjem roka otplate kredita na godinu dana, kada smatraju da će se stvoriti mogućnost za daljnje reprogramiranje kredita pod povoljnijim uvjetima. Rok otplate prolongiran je na godinu dana, s datuma 3. ožujka 2011. godine na datum 3. ožujak 2012. godine, pod istim uvjetima.

Vlada je donijela Odluku o davanju na raspolaganje Lučkoj upravi Rijeka viška iskopa- mineralne sirovine (nesortiranog odminiranog stijenskog materijala-tehničko-građevnog kamena) u ukupnoj količini od 695.404,00 m3, čija vrijednost iznosi 20.862.120,00 kuna, radi ugradnje u građevine Kontejnerski terminal Brajdica u luci Rijeka-dio „A“ (produženje obale-nova obala; druga faza izgradnje Kontejnerskog terminala Brajdica). Isto tako, Vlada je donijela Odluku o davanju na raspolaganje viška iskopa –mineralne sirovine ((kamenog materijala), u ukupnoj količini od 2.804.141,00 m3, čija vrijednost iznosi 84.124.230,00 kuna, trgovačkom društvu Hrvatske autoceste d.o.o. radi ugradnje u građevine –dionicu autoceste Ravča-Vrgorac-Ploče 1, poddionica čvor Vrgorac-čvor Ploče, dionicu čvor Ploče-granica BiH i međunarodnog graničnog prijelaza Metković sa spojem na državnu cestu-D 62 (I faza).

 Donesena je Odluka o odricanju od prava prvokupa na nekretninama u k.o. Veli Lošinj, poljoprivredno zemljište i zgrade na otočićima Oruda i Palacol, čija kupoprodajna vrijednost iznosi 5.000.000,00 eura, plativo u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke. Izmijenjena je Odluka o dodjeli koncesije za crpljenje termalnih voda Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik, kojom se povećavaju količine crpljenja termalnih voda za potrebe medicinske rehabilitacije sa sadašnjih ukupno dozvoljenih količina od najviše 24.000 m3/godišnje, odnosno 4 1/s iz bunara B4, na ukupno dozvoljenu količinu od najviše 54.000 m3/godišnje, odnosno 4 1/s iz bunara B4A, na k.č. br. 1157/1 k.o. Lipik, a Specijalna bolnica će za to plaćati godišnju naknadu za koncesiju prema količini iskorištene vode u visini od 10 posto, te jednokratnu naknadu za koncesiju.

Donesena je Obavijest o namjeri davanja koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra luke posebne namjene-brodogradilišne luke na dijelu k.o. Korčula, u Korčuli (područje bivšeg brodogradilišta Inkobrod). Vlada je prihvatila Nacrt sporazuma o sufinanciranju Slovačkog centra za kulturu u Našicama. Odobrena su sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu u iznosu od 500.000, 00 kuna za otkup zgrade za potrebe Slovačkog centra za kulturu u Našicama. Vlada je prihvatila Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za siječanj 2011. godine.

Donesen je Zaključak u vezi s upućivanjem depozitaru, Vladi Rumunjske, notifikacije o sukcesiji Republike Hrvatske u odnosu na Sporazum o ribarstvu u vodama Dunava između vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Narodne Republike Bugarske, Rumunjske Narodne Republike i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Vlada je upoznata s Protokolom četvrtog zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva za znanost i tehnološki razvoj Republike Srbije.