c S
Dnevne novosti

Odluka o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem

04.03.2011 07:16 ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina), Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluku o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske.

Naime, kako je izvijestio vladin ured za odnose s javnošću, Vlada je 30. listopada 2009. donijela Odluku o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Ta Odluka je bila pravna osnova na temelju kojeg je proveden privremeni upis i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem tijekom 2010. godine.

Budući da je od 1. siječnja 2011. godine prethodno navedeno zemljište izvan mogućnosti evidentiranja u ARKOD sustavu, koji je sukladno zahtjevima EU uveden za evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta za koje se ostvaruje poljoprivredna potpora, te budući da još uvijek nisu provedeni svi natječaji za raspolaganje propisani Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, donesena je navedena Odluka.

Ovom Odlukom predlaže se da državno poljoprivredno zemljište u mirnom posjedu poljoprivrednih gospodarstava upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a koje je već upisano u ARKOD na temelju potvrde općine ili grada, ostaje upisano najkasnije do rješenja raspolaganja tim zemljištem u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Uvjet za to je da je korisnik platio u cijelosti naknadu za korištenje tog zemljišta za prethodno razdoblje sukladno odluci Vlade od 30. listopada 2009. godine.

Odlukom se utvrđuje da se mora dostaviti potvrda o plaćenoj naknadi za prethodno razdoblje, znači do kraja 2010. godine, kao osnovni preduvjet za zadržavanje tog zemljišta u Upisniku. Radi ujednačavanja uvjeta na čitavom području Republike Hrvatske, s obzirom na trenutak donošenja ove Odluke i polazeći od činjenice da su na većem dijelu tih površina već obavljeni agrotehnički zahtjevi, ovom se Odlukom utvrđuje da potencijalni korisnici moraju dostaviti potvrdu da su podmirili financijske obaveze za korištenje tog zemljišta i tijekom 2011. godine, ali najkasnije do skidanja usjeva jesenske sjetve 2010. i proljetne sjetve 2011. godine.

Rok za dostavu dokaza o plaćenim obvezama je 15. travnja 2011. godine, što je 30 dana prije isteka roka za podnošenje zahtjeva za potpore za 2011. godinu. Korištenje poljoprivrednog zemljišta po ovoj Odluci neće se vrednovati kao prioritet kriterija prava prvenstva u budućim natječajima.