c S
Dnevne novosti

MVPEI: u Bialystoku u Poljskoj otvoren konzulat RH

07.03.2011 07:06 ZAGREB, 5. ožujka 2011.(Hina),Konzulat Republike Hrvatske otvoren je u petak u poljskome gradu Bialystoku, priopćilo je u subotu Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Konzulat, na čijem je čelu počasni konzul Wojciech Strzalkowski, otvorio je ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Aleksandar Heina, priopćeno je iz Ministarstva. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik grada Bialystoka i vojvodstva Podlaskog, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, predstavnica Hrvatske gospodarske komore te djelatnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Nakon Krakowa, ovo je drugi konzulat koji je Republika Hrvatska otvorila u Republici Poljskoj, a njegovim otvaranjem stvoreni su uvjeti za daljnji razvoj i unaprjeđenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Poljske, posebno na području gospodarstva, turizma, znanosti i kulture. Heina je u govoru istaknuo i posebnu poveznicu Republike Hrvatske s gradom Bialystokom, koja se očituje u činjenici da je u njemu rođen poznati hrvatski i poljski akademik Aleksandar Flaker, stoji u priopćenju.

Zahvalivši se na imenovanju, počasni konzul Strzalkowski najavio je kako namjerava predano raditi na unaprjeđenju bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Poljske, a za ostvarenje tog cilja uskoro će biti pokrenuti i konkretni projekti, priopćio je MVPEI.