c S
Dnevne novosti

FAO o cijenama i sigurnosti hrane

08.03.2011 07:01 MILANO, 7. ožujka 2011.(Hina/Reuters),Klimatske promjene koje donose poplave i suše, sve veća potreba za biogoriovom i nacionalna politika zaštite domaćih tržišta mogli bi povećati globalne cijene hrane i ugroziti dugoročnu sigurnost hrane, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Visoke i promjenjive cijene hrane predstavljaju sve veću zabrinutost u cijelom svijetu, a djelomično su odgovorne i za prosvjede u kojima su srušeni čelnici Tunisa i Egipta, a koji su se proširili od Alžira do Jemena. Razdoblja promjenjivosti cijena nisu nova u poljoprivredi, ali su nedavne šokantne cijene, prouzročene ekstremnim vremenskim uvjetima i pojačanom uporabom žitarica u proizvodnji energije, izazvale veliku zabrinutost, priopćila je UN-ov Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). "Postoji bojazan da bi promjenjivost cijena mogla biti sve veća", navodi FAO u svom izvješću Stanje hrane i poljoprivrede objavljenom u ponedjeljak.

FAO je već upozorio zemlje proizvođače hrane da ne smanjuju izvoz kako bi zaštitile lokalna tržišta budući da globalne cijene hrane premašuju razine koje su izazvale smrtonosne nerede 2007./2008. godine. Globalne cijene hrane dosegnule su rekordnu visinu u veljači i FAO je upozorio prošlog tjedna da bi daljnji rast cijena nafte i nagomilavanje zaliha nafte od strane uvoznika, u pokušaju sprječavanja nemira, pogodio već ionako promjenjiva tržišta žitarica.

Potrebna je hitna koordinirana međunarodna akcija kako bi pružila sigurnost opskrbi hranom, a među tim i poboljšanje tržišnih pravila i transparentnosti, istaknuo je FAO. Broj pothranjenih ljudi u svijetu pao je na 925 milijuna prošle godine s 1.023 milijarde 2009. godine, ali je i dalje neprihvatljivo visok, navodi FAO. Godine 2010. 16 posto stanovništva zemalja u razvoju bilo je pothranjeno, u usporedbi s 18 posto 2009. Međutim, taj je postotak i dalje puno viši od UN-ova cilja da smanji na 10 posto udio gladnih između 1990. i 2015.