c S
Dnevne novosti

Predsjednikovo Vijeće za socijalnu pravednost o zaštiti žena

08.03.2011 07:18 ZAGREB, 7. ožujka 2011.(Hina), Novi kazneni zakon koji donosi niz pozitivnih novina u zaštiti ženskih prava, posebice zaštiti od nasilja u obitelji, te s druge strane nezadovoljavajući položaj žena na tržištu rada koji je dodatno pojačala gospodarska kriza, teme su o kojima je u povodu Međunarodnog dana žena raspravljalo Vijeće za socijalnu pravdu Predsjednika Republike.

Predsjednik Josipović čestitao je svim ženama 8. ožujka naglasivši kako je to dan kada se svi trebaju sjetiti da žene ni danas nisu ravnopravne u hrvatskom društvu, da su često izložene obiteljskom i drugom nasilju, mobbingu te da nemaju jednake uvjete na tržištu rada. Izrazio je nadu da će poruke s današnjeg skupa biti motivacija državnim tijelima da unaprijede zaštitu žena u hrvatskom društvu. Predsjednica radne skupine za izradu novog kaznenog zakona prof. Ksenija Turković drži da je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme da se problematici zaštite žena pristupi na drugi način, te je stoga u njega ugrađeno sve ono što sadrži i nova europska konvencija o zaštiti žena.

Jedna do novina jest uvođenje instituta nužne obrane u području zaštite žena od nasilja u obitelji koji se, ako se dokaže, neće smatrati kaznenim djelom, a proširen je i spektar zaštitnih mjera koji će moći biti izrečene počinitelju i nakon izdržane kazne zatvora, poput mjere zabrane približavanja, uklanjanje iz kućanstva, zabrani nošenja oružja itd., navodi Turković. Dodaje kako će novi zakon razlikovati psihičko, fizičko i seksualno nasilje, za što su postrožene sankcije te uvedena nova definicija silovanja. Dodatno su povećane sankcije za spolno nasilje, a takvo nasilje od strane partnera smatrat će se težim oblikom kaznenog djela. Kazneno će ubuduće, među ostalim, biti kažnjavano i spolno uznemiravanje, prisiljavanje na brak, sakaćenje ženskih spolnih organa te reklamiranje prostitucije.

Suprotno promjenama koje donosi novi kazneni zakon, članovi vijeća te sudionici iz nevladinih udruga i sindikata upozorili su da se uopće ne primjenjuju pojedine odredbe Zakona o radu koje najviše pogađaju žene na tržištu rada. Jedan od najizrazitijih problema jest odredba o radu na određeno vrijeme koji je, umjesto da bude iznimka kako to određuje zakon, postao pravilo pa se 90 posto ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme. Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije SSSH, navela je rezultate istraživanja koje je pokazalo da je 40 posto žena na određeno vrijeme na minimalnoj plaći, da rade prekovremeno za isti novac, da su u nemogućnosti imati djecu zbog bojazni od gubitka posla i drugo.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ocijenila je kako su svi apeli na nadležne da reguliraju rad na određeno vrijeme ostali bez odgovora te smatra da se tu radi o potpunom ignoriranju sindikata i radništva od državnih institucija.