c S
Dnevne novosti

Niže trošarine - cijene derivata veće

08.03.2011 07:19 ZAGREB, 7. ožujka 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada u ponedjeljak na poslijepodnevnoj, izvanrednoj sjednici, smanjila trošarine na motorne bezine i dizelska goriva za 15 lipa po litri, i time ublažila rast cijena derivata u najnovijoj korekciji cijena, a prema izračunu Ministarstva gospodarstva o mogućim najvišim cijenama derivata dvije bi vrste benzina - eurosuper BS 98 i eurosuper BS 100 od ponoći mogle prijeći razinu od 10 kuna.

Prema izračunu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, od utorka bi maksimalne cijene derivata mogle biti više za 13 lipa do 22 lipe po litri, a da Vlada nije intervenirala smanjenjem trošarina poskupljenje bi bilo i veće za još 10 do 14 lipa po litri (odnosno išlo bi i do gotovo 30 lipa po litri za neke vrste derivata). Ministarstvo je, nakon sjednice Vlade i smanjenja trošarina, na svojim web stranicama objavilo koliko bi mogla iznositi najviša razina maloprodajnih cijena u razdoblju od 8. do 21. ožujka, a da li će naftne kompanije imati te najviše cijene ili će eventualno neke od njih ići i na manji porast cijena tek će se vidjeti, jer i one još izračunavaju nove cijene.

Po podacima Ministarstva, u sljedeća dva tjedna najviša cijena po kojoj bi se na hrvatskom tržištu mogao prodavati najprodavaniji benzin, eurosuper BS 95 je 9,64 kune po litri, što je 14 lipa više od dosadašnje cijene od 9,50 kuna po litri. Dvije su vrste motornih benzina čija maksimalna cijena od noćas, po izračunima Ministarstva, može prelaziti deset kuna po litri - eurosuper BS 98 može se prodavati po najvišoj cijeni od 10,03 kune po litri (do sada je maksimum bio 9,86 kuna), a eurosuper BS 100 po novome može koštati i 10,13 kuna po litri (do sada 9,95 kuna).

Najvišu razinu maloprodajne cijene za eurodizel BS Ministarstvo je odredilo na 9,20 kuna, što je 13 lipa više od dosadašnjih 9,07 kuna, dok je veće poskupljenje, za 22 lipe, moguće kod cijene dizela i maksimalno mu cijena može ići na 8,82 kune po litri (do sada 8,60 kuna). Poskupiti može i lož ulje i to lož ulje ekstra lako s oznakom euro može ići do cijene od 6,12 kuna (do sada 5,95 kuna), a lož ulje ekstra lako do 5,93 kune (do sada 5,76 kuna). Vlada je uredbom smanjila trošarine na benzine i dizelska goriva, objašnjavajući da je to učinjeno zbog nestabilnosti tržišta naftom te kako bi se ublažilo njegovo štetno djelovanje na maloprodajne cijene pogonskih goriva.

Vlada je u ponedjeljak izmijenila i odluku o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) i ukinula tu naknadu za plavi dizel koji se stavlja na promet na domaće tržište. Tako se od ponedjeljka cijena plavog dizela ne bi smjela mijenjati i najveća bi mu cijena trebala ostati na 5,28 kuna po litri.