c S
Dnevne novosti

NVAO: završen projekt unaprjeđenja obrazovanja

09.03.2011 07:07 ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina), Akreditacijska organizacija Nizozemske i Flandrije - NVAO i hrvatski partneri dovršili su pilot-projekt unaprjeđenja i neovisne, vanjske analize unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja po standardima EU-a koji se prvi put provodio u Hrvatskoj, priopćio je u utorak NVAO.

Projekt je s gotovo milijun kuna potpomogla flamanska vlada, a u njemu su sudjelovali hrvatski partneri – Vijeće veleučilišta i visokih škola, Visoka škola za primijenjeno računarstvo iz Zagreba, kninsko Veleučilište Marka Marulića te Veleučilište u Slavonskome Brodu u kojima je NVAO pokrenuo projekt unaprjeđenja i vrednovanja unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete u visokoškolskim ustanovama. Taj je projekt bio dio međunarodne suradnje Flandrije i zemalja srednje i istočne Europe.

Radi potpomaganja razvoja visokog obrazovanja u Hrvatskoj te pomaganja institucijama da razviju svoje unutarnje sustave osiguravanja kvalitete obrazovanja, NVAO je u listopadu 2010. proveo neovisnu analizu triju spomenutih visokih škola - u Zagrebu, Kninu i Slavonskome Brodu. Analiza se temeljila na standardima i procedurama NVAO-a te na europskim standardima i preporukama u visokom obrazovanju (ESG). Jednogodišnji pilot-projekt završen je dvodnevnom konferencijom održanom 7. i 8. ožujka u Zagrebu, s posebnom željom da pomogne i u transferu i razmjeni znanja između svih zainteresiranih strana i hrvatskih institucija, što je također bio jedan od glavnih ciljeva projekta.

"NVAO želi podići svijest o važnosti osiguravanja kvalitete obrazovanja te o važnosti unutarnjih procedura koje služe za implementiranje takvog sustava i podizanja kvalitete obrazovanja u visokom školstvu diljem Europe", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare prilikom predstavljanja rezultata pilot-projekta član odbora NVAO-a i glavni nadzornik tog projekta u Hrvatskoj Lucien Bolleart. Istaknuo je da su sve ustanove koje su sudjelovale u projektu u Hrvatskoj pokazale za nj veliko razumijevanje te shvaćaju koliko je važno unaprijediti unutarnje sustave osiguravanja kvalitete.

U ime Vijeća veleučilišta i visokih škola Marko Jelić je rekao kako vjeruju da je sudjelovanje u projektu bio važan pomak koji ih približava europskim standardima u utvrđivanju unutarnjih sustava kvalitete visokog obrazovanja. "Povrh svega, vanjska analiza u ustanovama koje su sudjelovale pokazala je da je kvaliteta obrazovanja u Hrvatskoj već velika", rekao je Jelić, dodajući kako još ima mnogo prostora za napredak.