c S
Dnevne novosti

Vlada Republike Hrvatske o odluci HNB-a

09.03.2011 07:20 ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina), U pogledu odluke guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, donesene u utorak nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca, kojom hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, poglavito ulaganja u prerađivačkoj industriji i turizmu, Vlada Republike Hrvatske u načelu pozdravlja spomenutu odluku, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Štoviše, Vlada posebno pozdravlja doprinos koji će ovakva odluka HNB dati naporima Vlade u snižavanju kamatnih stopa. U tom smislu ipak ističemo da se odluka Hrvatske narodne banke, koja je, kako se navodi u njenom priopćenju, donesena isključivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, čini vrlo iznenađujuća s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija.

Štoviše, dodatno iznenađuje i selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specifičnim gospodarskim djelatnostima, a opet uzimajući u obzir stajališta središnje banke vezana uz takav način selekcije, kaže se u priopćenju iz Vlade. Međutim, ukoliko odredbe ovakve odluke i proces njezinog donošenja predstavlja znak promjene dosadašnjih stajališta HNB-a i njezino aktivno uključivanje u brigu oko poticanja gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj tada pozdravljamo spremnost HNB-a da u tom cilju napokon upotrijebi instrumente monetarne politike.

Ovom prilikom također ističemo da je iz modela A tijekom prošle godine odobreno oko 2,5 milijardi kuna kredita. Prve dvije aukcije iz modela A+ pokazale su velik interes banaka i donijele sniženje kamatnih stopa za koje očekujemo da će se nakon ove odluke HNB-a dodatno osnažiti. Želimo također istaknuti da su predstavnici Hrvatske narodne banke u potpunosti bili uključeni u proces definiranja modela A prošle godine, te su također postavljali uvjete koje bi model morao zadovoljiti u zamjenu za otpuštanje likvidnosti u sustav s njihove strane, kaže se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.