c S
Dnevne novosti

Sabor o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskom razvitku

09.03.2011 07:19 ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina), Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o vladinu prijedlogu za donošenje zakona o jamstvenom fondu, kojemu je cilj omogućiti poduzetnicima da za kvalitetne nove ili već započete investicijske projekte osiguraju kvalitetno financiranje.

Po novom zakonu, poduzetnici koji zadovolje uvjete poslovne banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) mogli bi dobiti državno jamstvo do 30 posto vrijednosti kredita, najviše do 50 milijuna kuna. Navedeni krediti davali bi se na rok od najmanje 20 mjeseci, a najviše do 15 godina. Jamstveni bi fond iznosio milijardu kuna, a taj bi novac, uz potporu banaka i HBOR-a, omogućio jačanje potencijala poduzetništva i poticanje investicijskih projekta.

Istodobno bi se i bitno smanjila naknada koju poduzetnici plaćaju za jamstva. U Vladi ističu kako će se novim zakonom u značajnoj mjeri otkloniti zapreke za pokretanje brojnih projekata privatnog sektora koji se do sada nisu mogli realizirati jer su imali problem ili s instrumentima osiguranja ili vlastitim udjelom u projektu poduzetnika.