c S
Dnevne novosti

Završen zagrebački prosvjed

09.03.2011 07:13 ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina), Tisuće građana sudjelovalo je u utorak navečer u prosvjednoj šetnji gradom zahtijevajući odlazak premijerke Jadranke Kosor i raspisivanje izbora, a novo okupljanje najavljeno je za dva dana u 18 sati na Cvjetnom trgu.

Nakon kilometarske šetnje gradom prosvjed je uz povik "laku noć" završio u 21,30 sati na Trgu bana Jelačića. Prema novinarskim zapažanjima prošao je bez incidenata uz procjenu da je broj prosvjednika dosegnuo i do 10.000 ljudi. Prosvjednici su prošli gradom uz zvukove bubnjeva, indijanske pokliče i uzvike "Svi na ulice", Hrvatska se budi", "Hoćemo izbore" i "Jaco odlazi". Uz već tradicionalna zaustavljanja ispred središnica HDZ-a i drugih stranaka, prosvjedna kolona se zaustavila ispred doma potpredsjednika Sabora i člana predsjedništva HDZ-a Vladimira Šeksa te ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Šeksu su pritom dovikivali pogrdne poruke i uzvikivali "Susjedi na ulice", dok su se ministru unutarnjih poslova obratili uzvicima "Lopovi" i "Ostavka". Prosvjednici su prošli i pored doma ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, kojega su također nazivali lopovom. Pred središnjicom HDZ-a prosvjednici su uz uobičajene poruke "HDZ lopovi", "Jaco odlazi", "Hoćemo izbore" ostavili čašice s bombonima i natpise "Maske u Samobor". Pred SDP-om i HNS-om uzvikivali su "Nećemo ni vas" i "Mi smo Hrvatska". Današnji prosvjed počeo je na Cvjetnom trgu u 18 sati gdje se okupilo petstotinjak ljudi kojima su se u prosvjednoj šetnji pridružili brojni građani.

Za razliku od prijašnjih prosvjeda kolona je umjesto prema Radićevoj ulici, nadomak Markova trga, krenula put Trga Franje Tuđmana gdje se nalazi Tvornica tekstila u stečaju Kamensko, čije su se bivše radnice priključile prosvjedu i predvodile kolonu. Radnice Kamenskog najavile su da će od danas "svakog trenutka biti na ulici uz hrvatski narod". Protuvladini prosvjedi održavaju se svaki drugi dan i već su ušli u treći tjedan, a nemaju službenog organizatora. Nakon sukoba s policijom koji su izbili prije dva tjedna u Radićevoj ulici, prosvjedi su se dalje nastavili mirno.

I u zagrebačkoj policiji su potvrdili da su večerašnji prosvjedi prošli mirno te da nije bilo potrebe za policijskim postupanjima. Po policijskoj procjeni na prosvjedu se okupilo oko četiri tisuće građana, što je najveća brojka do sada. Tijekom ranijih prosvjednih šetnji procjene prosvjednika, novinara i policije razlikove su se i do nekoliko puta. Na posljednjem skupu, u nedjelju, policija je primjerice izvijestila da je bilo oko 2.500 ljudi, a mediji od sedam do osam tisuća.