c S
Dnevne novosti

Premjerka: Izbori nakon dovršetka pregovora

14.03.2011 07:14 ZAGREB, 12. ožujka 2011.(Hina), Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je u subotnjem Dnevniku plus HTV-a da bi se parlamentarni izbori trebali održati nakon dovršetka pristupnih pregovora s Europskom unijom, odnosno do kraja 2011. godine.

Na podpitanje hoće li to biti u studenome ili prosincu Kosor je odgovorila da će to biti "kada se dogovore tamo gdje Ustav RH to određuje". U vezi s referendumom o pristupanju EU Kosor je pojasnila da nakon završetka pregovora slijedi potpisivanje pristupnog ugovora, a nakon toga se raspisuje referendum u roku od 30 dana. Ocijenila je kako bi bilo dobro da se parlamentarni izbori odvoje od toga. Kosor je rekla da će se odazvati pozivu u parlament i to onih koji priznaju da je predsjednica vlade i da je na čelu vlade koja ima puni legitimitet, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović kaže da to nema.

"Mislim da je cijela borba na političkoj sceni, koja je dopuštena, prešla neke granice i ovo što imamo danas je sigurno posljedica atmosfere mržnje koja dolazi posljednjih mjeseci, prije svega, iz SDP-a i njihove udarne trojke od Rijeke, pa nadalje", rekla je Kosor spomenuvši pri tome saborske zastupnike Željka Jovanovića, Slavka Linića i druge. "Borbu protiv korupcije koju je do posljednjeg daha bez obzira na ime i prezime otvorio HDZ oni su cijelo vrijeme pokušavali pretvoriti u opću kriminalizaciju vodeće stranke. HDZ je otvorio najbolnija i najteža pitanja za sebe, ali i pokazao da ima hrabrost jer je to važno za Hrvatsku.

SDP je uspio u svojoj nakani označiti kao kriminalnu organizaciju stranku koja se bori protiv korupcije i onih koji su zlorabili ovlasti", drži premijerka. Na tvrdnju novinara da među njima ima istaknutih pojedinaca, čak i bivši premijer, Kosor je rekla da je "teško nositi taj teret", ali je sigurna da će građani prepoznati da su se uhvatili u borbu protiv korupcije bez ostatka. Govoreći o razgovoru s predsjednikom Republike, odnosno svojevrsnom posredovanju između oporbe i vladajućih, Kosor je rekla kako je dobro da se razgovara i da će ona osobno i kao predsjednica vlade uvijek inzistirati da se razgovara oko ključnih pitanja u državi i ako ima problema, smatra da rješenja možemo pronalaziti samo razgovorom.

Upitana je li Predsjednik u cijeloj priči oko zahtjeva oporbe da se datum izbora objavi odmah bio neutralan, Kosor je odgovorila kako bi možda bilo bolje da predsjednik nije u izjavama odvojio HDZ na jednu stranu, a sve ostale stranke na drugu. Tvrdi kako su i HDZ koji je govorio o održavanju izbori do kraja godine, i oporba koja je tražila da budu na jesen, zapravo govorili o istome, ali je postojala tendencija da se HDZ izdvoji. Nastavljamo razgovore unutar najveće stranke koalicije i nakon toga u vladajućoj koaliciji u cjelini, rekla je Kosor. Na upit misli li da se Predsjednik ne drži svojih ovlasti, Kosor je odgovorila da se svi moramo strogo držati ustavnih odredbi i na tome ćemo inzistirati. Hrvatska je u parlamentarnoj demokraciji, ne u polupredsjedničkom sustavu, kazala je.

Što se tiče prosvjeda, Vlada razumije da situacija nije jednostavna, ali mislim da u ovoj godini imamo šanse postići i gospodarski oporavak i druge ciljeve, istaknula je Kosor. O prosvjedima ispred zgrade u kojoj stanuje Kosor je rekla da je tada bila na sastanku s potpredsjednicom Komisije i europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding. Nije željela iznositi detalje kako je to podnijela njezina mama koja se u to vrijeme sama nalazila u stanu. Govoreći o preokretanju negativnih gospodarskih trendova Kosor je izrazila očekivanja da će do sredine godine to biti vidljivo i da će vladini projekti početi davati rezultate - povećanje zaposlenosti, napomenuvši da se već sada pokazuje usporavanje rasta nezaposlebnosti. Na upit što ako se pregovori ne dovrše do 21. lipnja i postoji li rezervni plan, Kosor je odgovorila da će učiniti sve da ispunimo mjerila Europske komisije i pokažemo da smo uspješni, ali da to nije samo pitanje poglavlja 23, nego da je borba protiv korupcije i kriminala, borba za pravnu državu i ljudska prava. Mislim da to možemo, ali to ne ovisi samo o vladi.

Oporba misli da im na valu prosvjeda vlast može i mora "pasti kao zrela kruška u ruke". "Oni žele da vlada ode odmah, a to bi značilo prekid pregovora. Bilo bi pošteno da o tome oporbeni čelnici nešto i javno kažu", rekla je. Kosor je, upitana o unutarstranačkim izborima, rekla kako bi ih provela, razmišljajući sada o proteklom razdoblju i kada bi mogla mijenjati tu činjenicu. U vezi s braniteljima koji namjeravaju osnovati stranku Kosor drži da bi bilo dobro da imaju jednu krovnu udrugu, jer su njihovi interesi, u načelu, isti.