c S
Dnevne novosti

Zavod za radiološku sigurnost: građani Hrvatske sigurni

14.03.2011 07:09 ZAGREB, 12. ožujka 2011.(Hina), Nakon potresa u Japanu građani Hrvatske mogu biti sigurni da bi u slučaju bilo kakvog događaja ne samo u Hrvatskoj, već u bilo kojoj državi u okruženju i šire, javnost bila smjesta informirana ne samo o događaju već i mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju moguću mjeru, priopćio je u subotu Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Nakon potresa jačine 8,9 stupnjeva po Richteru, koji je u petak 11. ožujka u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu pogodio Japan, došlo je do automatske obustave tri nuklearna reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daichii. Prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u nuklearnoj elektrani je uslijed oštećenja rezervnog sustava napajanja, uzrokovanih potresom i posljedičnim tsunamijem, došlo do gubitka napajanja elektrane elekričnom energijom.

Zbog porasta tlaka u zaštitnoj posudi reaktora 1, danas u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu, došlo je do eksplozije. Uzroci i detalji eksplozije još uvijek nisu poznati, navodi se u priopćenju. Temeljem dobivenih informacija Krizni stožer DZRNS procjenjuje da je nastupilo ispuštanje plinovitih radionuklida, zboga mogućeg djelomičnog oštećenja jezgre reaktora. Za sada su poduzete lokalne zaštitne mjere stanovništva u krugu od 20 km oko nuklearne elektrane. Krizni stožer DZRNS nastavlja s praćenjem stanja na lokaciji, stoji u priopćenju.

Već dan nakon potresa i plimnog vala koji su pogodili Japan te uslijed toga mogućnosti još veće tragedije zbog oštećenja nuklearnih elektrana, u dijelu medija pojavljuju se špekulacije o mogućoj ugroženosti Hrvatske u slučaju potresa u ovom dijelu Europe. Zabrinutost građana veća je radi neodmjerenih izjava onih koji nisu upoznati sa sustavom već im je cilj samo lažno uzbunjivanje javnosti iz njima poznatih razloga, upozorava Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.