c S
Dnevne novosti

Sporazum Hrvatske i BiH o predaji i prihvatu osoba

14.03.2011 07:15 OPATIJA, 11. ožujka 2011.(Hina), Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović potpisali su u petak u Opatiji sporazum o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak u zemlji protuzakonit.

Dvije zemlje imale su i do sada sporazum ovoga tipa iz 2002. godine, ali je danas potpisani sporazum moderniziran i usklađen s nadležnim EU obrascima što će, procjenjuje se, olakšati, pojednostaviti i ubrzati prihvati i predaja osoba na koje se odredbe sporazuma odnose, Bosanskohercegovački ministar Ahmetović ocijenio je dosadašnju suradnju dviju zemalja uspješnom. BiH će ulaskom Hrvatske u EU graničiti s Unijom pa se na ovaj način priprema za što kvalitetniju prekograničnu suradnju, rekao je Ahmetović te ocijenio da sklapanje ovakvog sporazuma s Hrvatskom govori o kapacitetima BiH na području migracijskih procesa.

Na sastanku održanom prije potpisivanja sporazuma govorilo se i o aktualnim slučajevima Tihomira Purde i Jovana Divjaka, rekao je ministar Ahmetović, upozorivši da ti slučajevi opterećuju unutrašnje političke odnose u BiH te izazivaju probleme u regiji. "To nije u interesu ni jedne zemlje", poručio je. Istaknuo je kako se dogovorilo da se kod ministara pravosuđa, premijera i predsjednika zemalja inicira postupak poboljšanja političke situacije između država a u cilju sklapanja ugovora kojim bi se ubuduće reguliralo ovakve slučajeve. Ministar Karamarko je danas potpisani sporazum ocijenio nadogradnjom i europeizacijom dosadašnjeg te izrazio očekivanje da će novi sporazum doprinijeti još boljoj suradnji zemalja i policija.

Spominjući slučajeve Purde, Divjaka ali i Vesne Bosanac rekao je da to donijelo nemir s obzirom na funkcioniranje zakona Srbije iz 2003. godine. "Zajedničko djelovanje pravnih stručnjaka, ali i političara dviju zemalja odnosilo bi se na taj zakon. Zatražit ćemo da se ministri pravosuđa i državni odvjetnici sastaju s pravnim stručnjacima i u što kraćem roku nađu odgovor na taj zakon koji, s obzirom na to kako se reflektirao kroz ove slučajeve, nije pravedan", kazao je Karamarko. Slučajevi kao što su Purda, Divjak i Bosanac više se ne bi smjeli dogoditi, ali uz pretpostavku i želju da se odnosi sa Srbijom i dalje održavaju na dosadašnjoj razini, rekao je hrvatski ministar.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ovom prigodom je istaknuo da je preko hrvatsko-bosanskoherecegovačke granice prošle godine prešlo 53,5 milijuna putnika. Hrvatska je 2011. iz BiH temeljem dosadašnjeg sporazuma prihvatila jednu osobu, a BiH predala njih 236. Zabilježeno je 1083 slučaja prekograničnog kriminala koji su se uglavnom odnosili na krijumčarenje i to cigareta, opijata i automobila, izvijestio je.