c S
Dnevne novosti

Nobilo na političkim konzultacijama u Ljubljani

16.03.2011 07:09 ZAGREB, 15. ožujka 2011.(Hina), Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH Mario Nobilo susreo se u utorak u Ljubljani na političkim konzultacijama s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Dragoljubom Benčinom, priopćeno je iz MVPEI-a.

Na tragu daljnjeg produbljivanja dobrosusjedskih odnosa, sugovornici su identificirali područja u kojima je moguće dodatno intenzivirati suradnju, posebno u području gospodarskih odnosa, investicija, zajedničkih nastupa na trećim tržištima, te zajedničkog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2012 u Republici Koreji, stoji u priopćenju. Razgovarali su i o suradnji glede pitanja sukcesije bivše SFRJ te suradnji u okviru međunarodnih organizacija.

Težište razgovora stavljeno je, po priopćenju, na regiju jugoistočne Europe, pri čemu je Nobilo istaknuo da će Hrvatska u regiju uložiti još više diplomatske energije nakon ulaska u Europsku uniju. Izrazio je zadovoljstvo posljednjim pozitivnim vijestima iz BiH o postizanju dogovora u pogledu formiranja Vlade Federacije BiH kao i započetim razgovorima između Beograda i Prištine. Državni tajnici razgovarali su i o aktualnoj situaciji na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku, te u Afganistanu i Japanu, stoji na kraju priopćenja.