c S
Dnevne novosti

MORH: Božinović na sastanku SEECP-a u Budvi

16.03.2011 07:02 ZAGREB, 15. ožujka 2011.(Hina), Puna integracija svih zemalja jugoistočne Europe u europske i euroatlantske strukture nužna je kako bi se to područje transformiralo u područje mira, stabilnosti i prosperiteta, rekao je u utorak hrvatski ministar obrane Davor Božinović na ministarskom sastanku u Budvi, priopćeno je iz MORH-a.

"Razvoj multilateralne suradnje unutar regije temeljna je pretpostavka pune integracije u NATO i Europsku uniju, a bez pune integracije svih naših zemalja u europske i euroatlantske strukture bit će teško dovršiti regionalnu transformaciju ovog područja u područje mira, stabilnosti i prosperiteta", rekao je ministar Božinović na sastanku ministara obrane zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, SEECP-a. "Multinacionalna obrambena suradnja prirodni je odgovor na reduciranje dostupnih resursa i promjene europske sigurnosne arhitekture, a europske države već dijele i razmjenjuju svoje obrambene sposobnosti kao jedan od načina premošćivanja smanjenih obrambenih proračuna i nedostatnih kapaciteta", istaknuo je Božinović.

"Uvjeren sam kako je velik potencijal za razvoj zajedničkih obrambenih kapaciteta kroz multinacionalni pristup na području jugoistočne Europe", dodao je i naglasio kako je u regiji izražen trajni interes za jačanje regionalne obrambene suradnje, kroz zajedničke napore u podupiranju misije ISAF-a u Afganistanu, a unutar okvira Američko-jadranske povelje (A5) koji i predstavlja potvrdu političke volje, solidarnosti i kapaciteta za efikasnu zajedničku suradnju. "Članstvo u EU-u i NATO-u najbolji su način za fundamentalnu transformaciju regije i mi čvrsto podupiremo politiku otvorenih vrata za euroatlantske institucije, a naši zajednički napori uključujući i jačanje obrambene suradnje trebaju biti usmjereni na dostizanje naših zajedničkih aspiracija široke regionalne sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta", zaključio je Božinović.

Sastanak je u utorak u Budvi otvorio crnogorski predsjednik Filip Vujanović koji je rekao da Crna Gora ima strateški cilj integracije u europske i euroatlantske strukture, te se obvezala svojim konstruktivnim odnosom i aktivnostima pridonositi stabilnosti i sigurnosti. Vujanović je izrazio uvjerenje da će i ovaj sastanak poslužiti kao pouzdan putokaz za daljnji napredak i još odlučnije rezultate, a "suradnja na svim područjima pa tako i područjima obrane treba biti konstanta naših odnosa", kaže se u priopćenju. Uz predsjednika Vujanovića i domaćina, ministra obrane Crne Gore Boru Vučinića, na sastanku su sudjelovali ministri obrane Albanije, Arben Imami, Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, Hrvatske, Davor Božinović, Makedonije, Zoran Konjanovski, Srbije, Dragan Šutanovac i Turske, Mehmet Vecdi Gonul, državni tajnici, pomoćnici ili zamjenici ministara obrana iz Bugarske, Grčke, Rumunjske i Slovenije, te visoki predstavnici iz NATO-a, OESS-a, RCC-a i RACVIAC-a, kaže se u MORH-ovu priopćenju.