c S
Dnevne novosti

Abas i Hamas spremni na pomirbu?

17.03.2011 07:06 RAMALAH, 16. ožujka 2011.(Hina/Reuters), Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u srijedu kako je spreman odmah otići u Pojas Gaze i okončati podjele s islamističkim pokretom Hamasom koji kontrolira taj teritorij.
Čelnik Hamasa Ismail Hanija pozvao je u utorak Abasa u Pojas Gaze, palestinsku enklavu koju palestinski predsjednik, sa sjedištem na Zapadnoj obali, nije posjetio četiri godine, otkako je pod Hamasovom kontrolom.

Hanija je Abasa pozvao na "sveobuhvatni razgovor" o ujedinjenju.

"Spreman sam sutra otići u Gazu već sutra i okončati podjelu", rekao je Abas u govoru pred središnjim vijećem PLO-a, ne spominjući izravno Hanijin poziv.

Dodao je kako se nada osnivanju "vlade neovisnih ljudi i dogovoru oko parlamentarnih i predsjedničkih izbora u roku šest mjeseci ili što je prije moguće".

Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri pozdravio je najavu Abasova dolaska. "Razmotrit ćemo posebne aranžmane za taj posjet", rekao je.

"Hanija sada sa svojim savjetnicima, članovima vlade, čelnicima Hamasa razmatra mehanizam da se predsjednik dočeka s dobrodošlicom", priopćio je Hamas.

Upotreba termina "predsjednik" daje naznačiti da je Hamas ublažio svoje stajalište prema Abasu, za kojeg inače smatra da nema legitimitet jer palestinski predsjednički izbori nisu održani od 2006. godine.