c S
Dnevne novosti

Vlada: Uredba o osnivanju Akademije lokalne demokracije

18.03.2011 07:24 ZAGREB, 17. ožujka 2011.(Hina), Na sjednici Vlade RH izmijenjena je i dopunjena Uredba o osnivanju Akademije lokalne demokracije.
Predloženom Uredbom mijenjaju se odredbe članka 3. i 7. Uredbe, koje se odnose na sjedište Akademije i sastav Upravnog vijeća. Također se predlaže izmjena stavka 1. i dopuna stavka 2. članka 2. Uredbe, kojim je propisana djelatnost Akademije, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Donesena je Odluka o davanju ovlasti jedinicama lokalne samouprave i Gradu Zagrebu za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište. Općinskim, odnosno Gradskim vijećima te Gradskoj skupštini Grada Zagreba daje se ovlast da sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu daju u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište.

Zemljište se ne može koristiti za podizanje trajnih nasada, višegodišnjih kultura i izgradnju objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje te se daje u zakup na najviše 5 godina, odnosno do privođenja tog zemljišta namjeni utvrđenoj Prostornim planom. Nadalje, donesena je Odluka o količini i strukturi obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu.

Predmetnom Odlukom propisuju se količina i struktura obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu. Količina obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu umanjuje se za 14.8% na račun domaće proizvodnje naftnih derivata iz sirove nafte proizvedene na teritoriju Republike Hrvatske.

S obzirom na ostvarenu godišnju potrošnju u 2010. godini u količini od 2.687.000 tona i umanjenja iste za 14.8% na račun domaće proizvodnje sirove nafte, količina obveznih zaliha nafte i naftnih derivata u 2011. godini iznosi 502.000 tona. Dio obveznih zaliha može se čuvati u sirovoj nafti.

Vlada RH je dala pozitivno prethodno mišljenje na Proračun Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2011. godinu. Ujedno, dana je suglasnost na Statut Hrvatskog centra za razminiranje. Savjet Hrvatskog centra za razminiranje donio je, na sjednici održanoj 21. prosinca 2010., novi Statut Hrvatskog centra za razminiranje.

Ovim Statutom pobliže se uređuje djelatnost, ustrojstvo, ovlasti i način odlučivanja tijela Hrvatskog centra za razminiranje, imovina, javnost rada, donošenje općih akata te druga pitanja od značenja za obavljanje djelatnosti i poslovanje Hrvatskog centra za razminiranje. Broj ustrojstvenih jedinica ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno važeći statut, međutim, između jedinica izvršena je preraspodjela poslova i nadležnosti, te su stoga nekima od njih izmijenjeni i nazivi.

Donesena je i Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Prihvaća se sudjelovanje Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) na temelju Izvješća izvršnih direktora IBRD-a sa pripadajućim nacrtom Rezolucije od 20. srpnja 2010. godine pod nazivom Opće povećanje kapitala 2010. godine, upućenog Odboru guvernera IBRD-a na usvajanje.

Opće povećanje kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj iznosi 58,4 milijarde USD, od čega će biti uplaćeno 3,5 milijardi USD što bi bilo 6%, a ostatak 94%, odnosno 54,9 milijardi USD činit će kapital na poziv. U sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a Republika Hrvatska ima pravo upisati 613 dionica, sukladno svojem dioničkom udjelu u kapitalu IBRD-a.

Ovime nastaje izravna financijska obveza u iznosu od 4.436.955,30 USD za upis uplaćenog kapitala, te potencijalna financijska obveza od 69.512.299,70 USD za upis kapitala na poziv. Rok za upis alociranih dionica je pet godina od datuma usvajanja Rezolucije, uz mogućnost produženja roka do dvije godine.

Republika Hrvatska će izvršiti upis dionica u sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a u pet jednogodišnjih rata počevši od 2011. godine. Sredstva potrebna za podmirenje obveza na temelju općeg povećanja kapitala IBRD-a osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu i projekcijama za 2012. i 2013. godinu na poziciji Ministarstva financija, na kojoj će se planirati potrebna sredstva i za naredne dvije godine.

Donesena je Odluka o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju skloništa za životinje i pristupne prometnice sa parkiralištem za sklonište za životinje, u k.o. Bokanjec. Izmijenjena je i dopunjena Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

Također, donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). Vlada RH donijela je i Odluku o osnivanju Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu.

Povjerenstvo se osniva u svrhu nadzora nad provedbom Nacionalnog programa sigurnosti u zračnom prometu, donošenja odluka o obvezi provedbe preventivnih mjera za otklanjanje opasnosti za sigurnost zračnog prometa te učinkovitog djelovanja na cjelokupni sustav sigurnosti zračnog prometa.

Također donesena je Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja turističko-proizvodnog kompleksa za preradu i ugostiteljsku ponudu školjkaša u uvali Sutvid, u k.o. Popova Luka, navodi se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.