c S
Dnevne novosti

Josipović i Kosor zabrinuti trenutnom situacijom u BiH

21.03.2011 07:10 ZAGREB, 20. ožujka 2011.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor primili su u nedjelju predsjednike HDZ BiH Dragana Čovića i HDZ 1990 Božu Ljubića koji su ih izvijestili o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon uspostave vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika većinski izražene političke volje hrvatskog naroda, a predsjednik i premijerka su izrazili zabrinutost stanjem u BiH, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću.
Čović i Ljubić obavijestili su Josipovića i Kosor o svojim stajalištima da su prilikom konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH grubo prekršeni ustav i zakoni Federacije, kao i duh Daytona kroz pokušaj formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, navodi se u priopćenju.

"Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske izrazili su zabrinutost zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, i pozvali sve političke čimbenike na odgovorno ponašanje.

U uspostavljanje dobrih međusobnih odnosa sva tri naroda uloženo je puno vremena i dobre volje svih strana i bilo bi zaista tragično da se oni ponovo naruše", ističe se u priopćenju.

"Kao potpisnica Daytonskog sporazuma, posebno vodeći računa o stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije, Republika Hrvatska očekuje da se sve strane ponašaju u skladu sa slovom i duhom Daytona, poštujući ustav i zakone", kaže se u priopćenju.

U priopćenju se navodi kako "Republika Hrvatska još jednom poziva sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini, sva nadležna tijela, Visokog predstavnika, i Vijeće za implementaciju mira da u cijelosti osiguraju institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, i poštuju njihovu političku većinsku volju izraženu u demokratskom procesu izbora".

U Sarajevu je u četvrtak konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije BiH u nepotpunom sazivu bez dovoljnog broja hrvatskih izaslanika, a novu vlast u Federaciji BiH nakon toga je po žurnom postupku uspostavio blok stranaka okupljenih oko SDP-a (SDA, HSP, NSRzB), a u tome nisu sudjelovali HDZ BiH i HDZ 1990. za koje je na izborima glasovala većina Hrvata.