c S
Dnevne novosti

Petir na konferenciji o vodama u Monaku

21.03.2011 07:08 ZAGREB, 20. ožujka 2011.(Hina),Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora i članica Pododbora za održivi razvoj u Odboru za zaštitu okoliša, poljoprivredu te lokalna i regionalna pitanja Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe Marijana Petir sudjelovat će u radu međunarodne konferencije o vodama što će se u Monaku održati 22. ožujka u prigodi obilježavanja Dana voda.
Na toj će se konferenciji razgovarati o nužnosti dorade postojećih konvencija i sporazuma kojima se štite vode na međunarodnoj razini, priopćio je večeras Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora.

Kako se navodi, posebno će se raspravljati o potrebi da se osnaži postojeća europska regulativa i sporazumi o zaštiti voda, sigurnosti vodenih putova te upravljanja vodama.

Naglasak će biti i na regionalnim sporazumima usmjerenim na zaštitu od onečišćenja i očuvanje prirodnog okoliša Mediteranskog područja, Dunavskoga bazena, te Crnomorskoga i Baltičkoga područja.

Očekuju se i posebne rasprave o oblicima upravljanja morem, rijekama, bazenima i vodonosnicima koji prelaze nacionalne granice država. Ističe se da su za Republiku Hrvatsku od posebne važnosti rasprave o zaštiti područja Mediterana, a time i Jadranskoga mora, ali i pitanja zaštite Dunavskoga bazena.

Napominje se da se takvim regionalnim pristupom, te poučeni dobrim iskustvima ostvarivanja projekata kroz Baltičku strategiju kao i nedavno u Budimpešti predstavljenom Dunavskom strategijom, otvaraju velike mogućnosti gospodarske i kulturne suradnje za ostvarenje i provedbu projekata na području hrvatskoga Podunavlja korištenjem linija financiranja i sredstava različitih europskih fondova.

Konferenciju će otvoriti predsjednik monageške Vlade Michel Roger, a očekuje se da će završnu poruku uputiti princ Alberta II. od Monaka.