c S
Dnevne novosti

EU poziva BiH da što prije formira vlast na svim razinama

22.03.2011 07:15 BRUXELLES, 21. ožujka 2011.Hina, Europska unija izrazila je u ponedjeljak doboku zabrinutost što u Bosni i Hercegovini još nije formirana vlast na svim razinama i pozvala političke čelnike u toj zemlji da "odgovorno i u duhu kompromisa", to učine što je prije moguće.
"Vijeće izražava duboku zabrinutost što vlade na svim razinama u Bosni i Hercegovini još nisu formirane. Poziva političke čelnike u Bosni i Hercegovini da se angažiraju odgovorno i u duhu kompromisa na što skorijem formiranju vlada na svim razinama kako bi se rješavale otvorene, hitne i potrebne reforme radi i postigli kvalitativni koraci naprijed na putu prema Europskoj uniji", kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova Europske unije na svom redovitom sastanku u Bruxellesu.

U zaključcima se uopće ne spominje uspostava vlasti prošli tjedan u Federaciji BiH bez predstavnika većinski izražene političke volje hrvatskog naroda. Predstavnici dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini, koji su na listopadskim izborima dobili daleko najveći broj hrvatskih glasova, ocijenili su da su prilikom konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH grubo prekršeni ustav i zakoni Federacije, kao i duh Daytona kroz pokušaj formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Upostava vlasti na državnoj razini ne može biti dovršena prije nego se dovrši u dvama entitetima. Europska unija ponavlja da Bosna i Hercegovina ima "nedvosmislenu" europsku perspektivu. Također se ističe "nedvosmislena privrženost teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i ujedinjene zemlje".

EU ističe važnost poboljašanja i jačanja učinkovitog funkcioniranja države i institucija, uključivo i kroz potrebne ustavne promjene. Posebice, zemlja će trebati biti u mogućnosti da provodi, primjenjuje pravila i zakone EU-a", kaže se u zaključcima. EU dovršava pripreme za slanje ojačanog jedinstvenog predstavnika EU-a, "koji će predvoditi u poticanju Bosne i Hercegovine u pitanjima koja se odnose na EU".

"Vijeće ostaje odlučno u potpori Daytonskom mirovnom sporazumu i podupire prijedloge visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku o mogućoj uporabi restriktivnih mjera", kaže se u zaključcima.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele još su sredinom prošle godine pripremili "non-paper" u kojem se, među inim, predlaže da ojačani posebni izaslanik EU-a ima ovlasti predložiti visokoj predstavnici Ashton restriktivne mjere protiv osoba koje bi ugrožavale temelje Daytonskog sporazuma ili države BiH.

Te mjere mogle bi uključivati zabranu putovanja u EU tim osobama ili zamrzavanje njihove imovine u EU-u. Vijeće EU-a takođe je potvrdilo punu potporu sadašnjem visokom predstavniku i posebnom izaslaniku EU-a Valentinu Inzku te poziva BiH da ispuni ciljeve i uvjete koji su potrebni za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, dodajući da je moguće i izmještanje toga Ureda.

"U okviru sveoubuhvatne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu i uspostave ojačane nazočnosti EU-a, Vijeće očekuje rasprave u međunarodnoj zajednici o rekonfiguraciji međunarodne nazočnosti, uključujući i moguće izmještanje Ureda visokog predstavnika", kaže se u zaključcima.