c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti UN-a na zatvorenoj sjednici o Libiji

22.03.2011 07:10 NEW YORK, 21. ožujka 2011.(Hina/AFP) Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u ponedjeljak izvanrednu sjednicu o Libiji iza zatvorenih vrata, rekli su diplomati koji su htjeli ostati anonimni.
Informacija je objavljena u času kada Rusija kritizira rezoluciju prihvaćenu u četvrtak i pošto je Njemačka odbila sudjelovati u vojnim operacijama. Sjednica se održava na zahtjev Libije, rekao je diplomat.

Vijeće sigurnosti je u četvrtak donijelo rezoluciju kojom se predviđa provedba "svih nužnih mjera" radi zaštite civila u Libiji.

Rusija i Njemačka, obje članice Vijeća, suzdržale su se tijekom glasovanja.

Ruski premijer Vladimir Putin u ponedjeljak je žestoko kritizirao UN-ovu rezoluciju kojom se odobrava primjena sile u Libiji, koja, rekao je, podsjeća na "poziv u križarske ratove" i svjedoči o snažnoj želji Sjedinjenih Država da primijene silu protiv trećih zemalja.

"Jasno je da ona (rezolucija) dopušta sve svima i bilo kakvu akciju prema nekoj suverenoj državi.

To me podsjeća na poziv u križarske vojne u srednjem vijeku kada se ljude pozivalo da pođu na neko mjesto kako bi ga oslobodili", rekao je Putin, a prenijele su ruske agencije.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa koji je u nedjelju osudio bombardiranje koalicije u Libiji, ocijenivši da ono odstupa od rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti, rekao je u ponedjeljak da su njegove riječi "pogrešno protumačene".