c S
Dnevne novosti

Počeo koalicijski sastanak o dovršetku pregovora o ulasku u EU

22.03.2011 07:18 ZAGREB, 21. ožujka 2011.Hina, U Banskim dvorima počeo je sastanak članova vladajuće koalicije, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac uoči sastanka novinarima je rekao da bi na sastanku trebala biti usvojena platforma kako da pregovori o ulasku u EU završe u planiranom roku, do kraja lipnja, dok je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandoković odbacio mogućnost da se danas dogovori datum parlamentarnih izbora.
"Razgovarat će se o svim stvarima važnima ovog trenutka za Hrvatsku, o završetku pregovora i o pretpostavkama za punu političku stabilnost da bismo završili pregovore, znači i o očekivanjima da odredimo neko okvirno razdoblje u kojem bi se održali izbori", izjavio je Pupovac.

Na pitanje je li to razdoblje listopad, ponovio je da će biti određen vremenski okvir, koji će ovisiti o tome kad će završiti pregovori i o tome koliko je vremena potrebno da se održi kampanja. Upitan koji je njegov stav u vezi datuma izbora ako pregovori ne budu zaključeni do lipnja, odgovorio je da će to reći na sastanku.

"Učinit ćemo sve da pregovori završe u lipnju i danas ćemo usvojiti platformu kako da to postignemo", dodao je Pupovac. I predsjednik HSS-a Josip Friščić najavio je da je glavna tema sastanka završetak pregovora, a u vezi datuma izbora ponovio je stav HSS-a da bi oni trebali biti u jesen, pojasnivši da bi biračima te stranke najbolje odgovarali izbori nakon završetka jesenskih radova.

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang je na pitanje kad će biti izbori kazao da to ovisi o puno događaja, dok je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković poručio da pregovori nisu u slijepoj ulici i da mogu završiti do kraja lipnja. "Mi sa svoje strane činimo sve što trebamo.

Obavljen je čitav niz razgovora u zadnjih nekoliko dana i s ministrima vanjskih poslova i s veleposlanicima ovdje u Zagrebu. Vidjeli ste i zadnju izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova Frattinija. Sve ukazuje da je pregovore moguće završiti u lipnju i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi se to i dogodilo", rekao je Jandroković.

Na pitanje jesmo li danas bliže ili dalje tom datumu nego jučer, istaknuo je da smo bliže, i to ne samo kalendarski, jer se radi na ispunjavanju svim mjerila za zatvaranje poglavlja 23. Upitan bi li određivanje datuma izbora relaksiralo stanje u Hrvatskoj, odgovorio je da je situacija u Hrvatskoj stabilna.

"Postoji vladajuća većina u parlamentu, institucije rade, očekuje nas izvrsna turistička sezona, sve je veći interes stranih ulagača za Hrvatsku, dakle o izborima će se odlučiti na način na koji to treba i biti u parlamentarnoj demokraciji", dodao je Jandroković, koji je na pitanje hoće li se danas znati datum izbora izričito rekao da neće.