c S
Dnevne novosti

SAD i saveznici dogovorili ključnu ulogu NATO-a u Libiji

23.03.2011 07:04 ZAGREB, 22. ožujka 2011.(Hina) Američki predsjednik Barack Obama u utorak je zadobio britansku i francusku potporu za ulogu NATO-a u zračnoj kampanji protiv snaga libijskog čelnika Moamera Gadafija, objavila je Bijela kuća.
Obama, koji je lobirao za predaju američkog zapovjedništva na operacijom u Libiji saveznicima u idućih nekoliko dana, nazvao je britanskog premijera Davida Camerona i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i svi su se složili da će NATO savez igrati važnu ulogu, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

No, saveznici nisu izričito podržali NATO-ovo političko vodstvo misije, strahujući da će biti teško osigurati potporu članice NATO-a Turske te arapskih zemalja za takvo rješenje, navodi Reuters.

"Ono što mi sada govorimo jest da će NATO ovdje igrati ključnu ulogu", rekao je Ben Rhodes, viši pomoćnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One.

Nastojeći ojačati međunarodnu potporu za operaciju, Obama je telefonski razgovarao s čelnicima u Europi i na Bliskom istoku te je naglasio da NATO mora preuzeti ulogu koordinatora, dok on traži način kako bi se izbjeglo da snage SAD-a zaglibe u rat u trećoj muslimanskoj zemlji, nakon Iraka i Afganistana.

U Bruxellesu su se NATO diplomati složili u utorak oko provedbe embarga na oružje za Libiju, ali je opet vođena burna raspravu oko toga da li savez treba voditi vojnu akciju protiv Libije.

Admiral Samuel Locklear, taktički zapovjednik američkih snaga koje provode no-fly zonu u Libiji, izjavio je da usko surađuje s britanskim i francuskim dužnosnicima, te da vojne snage od 13 zemalja sudjeluju u misiji.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je utorak novinarima u Moskvi da je još uvijek vidi priliku za brzu predaju vođenja operacije.

"Ne želim ići ispred diplomacije koja se odvija, ali još uvijek mislim da je prijenos u roku od nekoliko dana vjerojatan", rekao je Gates tijekom posjeta Rusiji.

Jedan američki dužnosnik je kazao kako Washington vjeruje kako bi NATO učinkovito preuzeo operativnu, ako ne i političku, kontrolu nad operacijom u Libiji, zbog svoje superiorne zapovjedne strukture.