c S
Dnevne novosti

Pusić: 21. lipnja realan rok za završetak pregovora

23.03.2011 07:16 OSIJEK, 22. ožujka, 2011.Hina Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom (EU) i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić rekla je u Osijeku da je 21. lipnja realan i ostvariv rok za završetak pregovora i zatvaranje poglavlja 23, pri čemu je istaknula da je Hrvatska na prekretnici te da je ulazak u EU "treća tranzicija i hrvatska šansa" ne samo za današnje, nego i za buduće naraštaje.
"Imamo vremena pod pretpostavkom da se svi prihvatimo posla oko zatvaranja preostalih poglavlja od kojih je svakako najvažnije poglavlje 23.", rekla je, ističući pritom kako je važna "pojačana diplomatska politička ofenziva" u kojoj su, kako je rekla, "središnje figure predsjednik države i premijerka".

Na konferenciji za novinare koju je organizirao HNS Osječko-baranjske županije pod nazivom "Završetak pregovora i perspektiva Hrvatske u EU" Vesna Pusić posebice je istaknula da se izbori svakako moraju održati prije referenduma građana o ulasku u EU jer nova vlast bez obzira na to tko je bude obnašao i dalje mora aktivno provoditi najvažniji program, a to je uvođenje Hrvatske u EU, što, među ostalim, podrazumijeva i jasno i potpuno objašnjenje građanina što im zapravo donosi EU.

"Sitni politički interesi u ovako važnom trenutku za budućnost Hrvatske i njezinih građana moraju biti po strani", dodala je. Na novinarsko pitanje o tome što misli kad će zapravo biti izbori, odgovorila je kako HDZ i koalicijski partneri koji imaju parlamentarnu većinu očito nisu odlučili o datumu.

Po njezinoj ocjeni, "ako pregovori završe 21. lipnja, prije 15. studenog nećemo potpisati pristupni ugovor, što upućuje na to da izbori moraju biti prije referenduma".

Ona smatra da bi se izbori mogli održati 26. lipnja, odmah nakon završetka pregovora. Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je kako nije u Hrvatskoj sve bezizlazno te da treba "iskoristiti šansu" do 21. lipnja i završiti pregovore, pri čemu, kako je dodao, "male političke interese treba ostaviti po strani i svi zajedno moramo ući u kampanju da se to ostvari".

Istaknuo je dobar primjer Vesne Pusić, koja "provodi kampanju vezanu uz završetak pregovora ostavljajući stranačke interese po strani".