c S
Dnevne novosti

Otvoren obdukcijski trakt Zavoda za sudsku medicinu

25.03.2011 07:08 ZAGREB, 24. ožujka 2011.(Hina) U povodu 70 obljetnice djelovanja u Zavodu za sudsku medicinu zagrebačkog Medicinskog fakulteta otvoren je obnovljeni obdukcijski trakt čime je, kako je rečeno, nakon niza godina završena obnova te vodeće institucije sudske medicine i kriminalistike u zemlji.
Uz već ranije obnovljene, toksikološki i DNA laboratorij, novi obdukcijski trakt ima šest stolova, 39 "frižiderskih mjesta" te hladnu komoru gdje će, u slučaju nesreća i katastrofa, biti moguće smjestiti dvjestotinjak posmrtnih ostataka, kakve mogućnosti Zagreb dosad nije imao.

Otvorenju je prisustvovao predsjednik države Ivo Josipović koji je, čestitajući djelatnicima 70-godišnjicu ustanove, naglasio kako je njihov posao težak i nije lijep, ali je iznimno važan za društvo.

"Vi ste struka bez koje nema pravde. Pravda je pronaći identitet osoba stradalih za vrijeme Domovinskog rata, pravda je otkriti je li tko ubio ili je ubijen, pravda je pronaći oca djetetu i sve ono što vi ovdje radite", rekao je Josipović koji se prisjetio da je i on svojevremeno kao student prava pohađao nastavu iz sudske medicine na tom Zavodu.

Predstojnik Zavoda prof. Davor Strinović rekao je da je prva obdukcija u toj ustanovi obavljena prije 40 godina a Zavod je jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se razvija sudska medicina te obrazuju generacije doktora i specijalista sudske medicine.

Posebno je istaknuo visoku razinu stručnosti u indentifikaciji žrtava Domovinskog rata, među kojima je najveći broj indentificiran upravo u Zavodu na Šalati.

Otvorenju su bili nazočni i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i drugi.