c S
Dnevne novosti

Hrvatska dobro stoji u svim mjerilima za poglavlje 23

25.03.2011 07:20 ZAGREB, 24. ožujka 2011.(Hina), Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u četvrtak u Zagrebu kako Hrvatska dobro stoji u provedbi svih mjerila vezanih uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23), te je izrazio nadu da će sljedeći mjesec taj posao biti gotov.
Nakon objave privremenog izvješća o poglavlju 23 pristupnih pregovora s EU-om, Hrvatska je prišla izradi akcijskog plana o provedbi mjerila.

"Mogu reći da smo napravili gotovo polovicu onoga što smo si zadali i u svim mjerilima koja smo dobili dobro stojimo", rekao je Bošnjaković u zajedničkoj izjavi za novinare s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Oni su se novinarima obratili pred današnji sastanak sazvan kako bi dvojica ministara upoznala veleposlanike zemalja članica s provedbom, kako je rekao ministar Jandroković, "svih onih važnih stvari vezanih uz privremeno izvješće Europske komisije i akcijskim planom RH nakon tog privremenog izvješća".

"Želimo ih upoznati s onim što je vlada već učinila po tom akcijskom planu i s planovima što će biti učinjeno u sljedećim tjednima", rekao je šef hrvatske diplomacije.

 On je još jednom ponovio da je cilj Hrvatske "učiniti sve kako bi se pregovori završili u lipnju".

"Uvjeren sam da mi kapacitete za to imamo i isto tako sam uvjeren da će naši napori biti prepoznati od strane zemalja članica i da ćemo u šestom mjesecu zajedno s njima proslaviti završetak pregovora", kazao je Jandroković.

Bošnjaković je dodao kako je plan do sljedećeg mjeseca završiti posao, naglasivši ponovno da je strateška odrednica vlade "snažna borba protiv korupcije", ali da je ključan i rad novog Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća kao i neovisnost, profesionalnost i stručnost pravosudnih dužnosnika.