c S
Dnevne novosti

Josipović u posjetu Litvi

28.03.2011 07:08 VILNIUS , 27. ožujka 2011.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u nedjelju navečer u jednodnevni radni posjet Litvi gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, uključujući predsjednicu Daliu Grybauskaite.
U predsjedničkoj će palači u ponedjeljak Josipović i Grybauskaite razgovarati u četiri oka, a uslijedit će i razgovori dvaju izaslanstava, nakon čega će se šefovi dviju država obratiti medijima.

Tijekom dana Josipović će na Institutu za međunarodne odnose i političke znanosti u Vilniusu održati predavanje na temu "Hrvatsko članstvo u EU-u i jugoistočna Europa".

U poslijepodnevnim satima hrvatski predsjednik susrest će se s predsjednicom litavskog parlamenta Irenom Degutiene, članovima odbora za vanjsku politiku i odbora za europska pitanja te s predsjednikom vlade Andriusom Kubiliusom.

Litva je bila prva sovjetska republika koja je proglasila neovisnost, 11. ožujka 1990., a kao i u slučaju Hrvatske, prva zemlja koja ju je priznala bila je Island.

Članica je EU-a i NATO-a od proljeća 2004. Prije izbijanja globalne financijske krize ta je baltička država imala jednu od najbrže rastućih ekonomija u Europskoj uniji.

Vilnius je 2009. bio proglašen europskom prijestolnicom kulture. Iste je godine Litva svečano obilježila i tisuću godina svojeg postojanja.