c S
Dnevne novosti

Vlada: izmijenjena Uredba o Uredu za ljudska prava

28.03.2011 07:23 ZAGREB, 25. ožujka 2011.(Hina) Na sjednici Vlade RH izmijenjena je Uredba o Uredu za ljudska prava, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. 
U cilju zatvaranja pregovora s Europskom unijom, Republika Hrvatska je izradila Plan aktivnosti za učinkovito ispunjavanje mjera koje je Europska komisija istaknula u Privremenom izvješću o Poglavlju 23 „Pravosuđe i temeljna prava“, usvojenom 2. ožujka 2011. godine.

Jedna od predviđenih aktivnosti odnosi se na mjerilo Temeljna ljudska prava i definirana je na sljedeći način: „Usvajanje izmjena Uredbe o osnivanju Ureda za ljudska prava kojom će se proširiti nadležnost ureda za praćenje preporuka Pučkog pravobranitelja te osiguravanje njihove provedbe“.

Rok provedbe navedene aktivnosti je 28. ožujka 2011. godine., navodi se u priopćenju.

Također, temeljem obveze Republike Hrvatske koja proizlazi iz Pregovaračkog stajališta Republike Hrvatske za Poglavlje 23, a odnosi se na podmjerilo 9.2.1. vezano za uspostavu evidencije rezultata u provedbi u slučajevima diskriminacije i zločina iz mržnje, proširuje se djelatnost Ureda za ljudska prava na način da Ured postaje središnje tijelo za prikupljanje i objavu podataka o zločinima iz mržnje.

Navedeno proširenje djelokruga u skladu je s ciljevima i mjerama Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava 2008.-2011. godine.

Planirana sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu dostatna su za rad Ureda, budući da se ovim prijedlogom izmjena i dopuna ne mijenja sadašnji okvirni broj zaposlenih niti organizacijska struktura unutar Ureda, ističe Vladin Ured za odnose s javnopću.