c S
Dnevne novosti

SAD podupire Inzka, hrvatske stranke najavljuju tužbe

29.03.2011 07:16 SARAJEVO, 28. ožujka 2011.Hina, Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini priopćilo je u ponedjeljak kako "snažno podupire" nalog visokog međunarodnog predstavnika za BiH Valentina Inzka o privremenoj suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), kojima su proglašeni nezakonitim izbor čelnika Federacije BiH i konstituiranje Doma naroda federalnog parlamenta provedeno 17. ožujka.
"Ovom odlukom visokog predstavnika otklonit će se pravne nejasnoće glede statusa izabranih tijela vlasti FBiH dok ustavni sud FBiH ne donese odluku o tim pitanjima", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva dostavljenom medijima u Sarajevu.

Veleposlanstvo SAD u BiH također smatra kako je Inzkovom odlukom osigurano funkcioniranje tijela vlasti FBiH što je od ključnog interesa za sve građane.

og visokog predstavnika o suspenziji odluka SIP-a istodobno je međutim oštro osudila bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, a oštra osuda stigla je od skupine od devet hrvatskih stranaka, predvođenih HDZ-om BiH i HDZ-om 1990.

Te su stranke zajednički priopćile kako Inzkove odluke vide kao "uvođenje izvanrednog stanja u državi i rušenje ustavnog poretka".

Najavile kako će s drugim političkim saveznicima podnijeti tužbe Europskom sudu za ljudska prava te se žaliti svim drugim nadležnim tijelima od Vijeća Europe do OESS-a.

Priopćenjem u kojemu se kritizira OHR oglasila se i Stranka za BiH (SBiH) Harisa Sailajdžića.

Ta stranka tvrdi kako je najnovija odluka visokog predstavnika tek još jedan dokaz da je u BiH praktično na djelu suspenzija Daytonskog sporazuma a sada i tijela vlasti BiH, što prema mišljenju te stranke "vodi u anarhiju".