c S
Dnevne novosti

Slovenija: Zakon o suzbijanju ilegalnog rada

30.03.2011 07:10 LJUBLJANA, 29. ožujka 2011.HIna, Slovenski parlament potvrdio je u utorak većinom glasova novi Zakon o suzbijanju ilegalnog rada i zapošljavanja, koji je posljednjih tjedana izazvao mnoge kontroverze u javnosti.
Za zakon je glasovalo 44 zastupnika, a 33 je bilo protiv.

Novim se zakonskim odredbama prihodi od tzv. dopunskog rada ograničavaju na 6000 eura godišnje, a radi suzbijanja ilegalnog gospodarstvo, posebice rada "u fušu" s isplatom "na ruke", uvode se izuzetno oštre kazne za prekršitelje, poslodavce i posloprimce u takvim odnosima.

Iako je tumačenje vlade bilo da se zakon donosi kako bi se pomoglo obrtnicima i malim poduzetnicima koje "uništava" ilegalna konkurencija jer prema nekim podacima "siva ekonomija" čini 25 posto slovenskog BDP-a, posebne kritike u javnoj i parlamentarnoj raspravi doživjele su promjene koje se odnose na tzv. susjedsku pomoć i gradnju u vlastitoj režiji.

Zbog ocjene da se pod izlikom "susjedske pomoći" u građevinarstvu krši zakon isplatom novca na ruke, bez računa i plaćanja poreza, ubuduće će se u takvim aranžmanima u načelu smjeti graditi samo manji i jednostavniji objekti za koje nije potrebna građevinska dozvola i čija površina ne pralazi 25 četvornih metara.

Uz to, besplatnu "susjedsku pomoć" neće moći pružati oni koji se određenom djelatnošću bave kao profesijom.

Tako na primjer profesionalni mesar neće moći "pomagati" susjedima u selu prilikom kolinja niti će susjeda moći frizirati susjedu ako je zaposlena kao frizerka.