c S
Dnevne novosti

Jandroković na međunarodnoj konferenciji o Libiji

30.03.2011 07:13 ZAGREB, 29. ožujka 2011.(Hina) Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH Gordan Jandroković sudjelovao je u utorak u Londonu na međunarodnoj konferenciji o Libiji na kojoj je razmotrena provedba rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1970 i 1973 te su razmotrene trenutne humanitarne potrebe i načini potpore libijskom narodu u njegovim aspiracijama za boljom budućnošću, priopćeno je iz MVPEI-a.
Jandroković je istaknuo značenje tog skupa kao dodatnog poticaja iznalaženju odgovora na aktualnu krizu u Libiji i poručio kako Hrvatska strogo osuđuje primjenu vojne sile režima libijskog čelnika Moamera Gadafija protiv civila, ustvrdivši kako takvi oblici nasilja moraju odmah prestati, stoji u priopćenju.

Napomenuo je da Hrvatska, kao država koja aktivno sudjeluje u međunarodnim naporima s ciljem sprječavanja daljnjeg stradavanja civila u Libiji, u potpunosti podržava provedbu rezolucije VS UN-a 1973 o uspostavi zone zabrane letenja te jačanju postojećih sankcija, nametnutih rezolucijom 1970 protiv Gadafijeva režima, pozdravivši pritom odluku NATO-a da u potpunosti preuzme sve vojne operacije koje se provode u svrhu provedbe tih dviju rezolucija.

Jandroković je istaknuo i važnost punog poštivanja pravnog okvira i mandata zadanog relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se individualno ili kroz regionalne organizacije ili aranžmane - osobito članica Arapske lige i Afričke unije - poduzele sve potrebne mjere u zaštiti libijskih civila, kaže se u priopćenju.

Hrvatska, po priopćenju, dijeli duboku zabrinutost zbog humanitarne situacijeu Libiji, te podupire planove Europske unije za pokretanjem humanitarne zaštite libijskog stanovništva u što skorijem roku.