c S
Dnevne novosti

J. Kosor: Moramo slijediti preporuke Ustavnog suda

30.03.2011 07:17 ARŽANO , 29. ožujka 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor rekla je u Aržanu govoreći o kritikama oporbe u vezi s promjenama izbornih jedinica kako "sve ostaje isto, samo što mi moramo slijediti zahtjeve, preporuke i odluke Ustavnog suda".
Kako je rekla, ne radi se o izmjenama izbornih pravila, o čemu bi se moglo govoriti kada bi se donijela odluka da se npr. izbori obave u jednoj izbornoj jedinici, tj. da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, ili da ih ima pet". Svi zastupnici koji budu izabrani na sljedećim parlamentarnim izborima moraju biti izabrani približno istim brojem glasova, to jest birači koji će ih birati moraju imati ista prava, rekla je premijerka.

Predsjednica vlade rekla je kako oporba, a posebice SDP, napada HDZ u vezi s prijedlozima tih promjena, a o tomu nema nijedan jedini podatak. "Oporba napada sve što vlada napravi, oporba ne daje nijedan konstruktivan prijedlog i nevjerojatno je, ali istinito da oporba napada nešto što nije vidjela i nemaju nijedan podatak što prijedlog donosi", dodala je, ocjenjujući kako tu nije riječ ni o kakvim promjenama izbornog zakonodavstva ni izbornih pravila.

"Bila bi izmjena pravila kad bismo npr. donosili ili bili na tragu donošenja odluke da se izbori obave npr. u jednoj izbornoj jedinici, što bi značilo da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, ili da ih ima pet", rekla je premijerka i dodala kako "sve ostaje isto, samo što mi moramo slijediti zahtjeve, preporuke i odluke Ustavnog suda".

Pritom je kazala da u ponašanju oporbe nema ničeg novog jer se "SDP nije osvrtao ni na odluke ni na preporuke ili mišljenja Ustavnog suda". "Sjetite se povratka duga umirovljenicima pa, evo, do izmjene zakona o mirovinskom osiguranju", dodala je premijerka Kosor. "Na tom prijedlogu se dugo radi naprosto zbog toga što nije nimalo jednostavan posao udovoljiti zahtjevu i prijedlogu Ustavnog suda s obzirom na izgled Hrvatske i nije lako povući neke crte.

Mi ćemo se konzultirati u vladajućoj koaliciji i onda donijeti odluku", rekla je Jadranka Kosor odgovarajući na optužbe oporbe da HDZ-ova vlast želi prekrojiti izborne jedinice. Istaknula je kako bi voljela da se bilo koji zakon ne kritizira prije nego što se vidi što on donosi. Premijerka je u Aržanu položila vijenac i zapalila svijeću na grobu Josipa Jovića, prvoga poginulog hrvatskog redarstvenika, čija se 20. godišnjica pogibije obilježava 31. ožujka na Plitvicima.

Posjetila je i obitelj Jović, a s njegovom majkom Marijom Jović i bratom Tomislavom zadržala se u jednosatnom razgovoru. Ispred rodne kuće Josipa Jovića u Aržanu izjavila je novinarima kako majka Marija mora biti ponosna što je rodila i odgojila takvog sina kojemu je na prvome mjestu bila ljubav prema Hrvatskoj te da druženja kao što je današnje u Jovićevoj obitelji ohrabruju da se "međusobno više poštujemo i uvažavamo".