c S
Dnevne novosti

Konferencija "Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini"

30.03.2011 07:08 ZAGREB, 29. ožujka 2011.(Hina) Na međunarodnoj konferenciji "Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini", koja će se od 6. do 8. travnja održati u Dubrovniku, sudjelovat će oko 300 sudionika iz 22 zemlje svijeta s više od 80 stručnih radova kako bi pokušali odgovoriti na pitanje mogu li se na objektima koji su zaštićeni dio kulturne baštine primjenjivati mjere energetske učinkovitosti, najavila je na konferenciji za novinare Louisa Vinton, UN-ova koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, glavnog organizatora konferencije.
Vinton je istaknula kako na konferenciji žele pokazati kako se mogu obnoviti zgrade koje pripadaju kulturnoj baštini tako da se potpuno slijede standardi energetske učinkovitosti. "To će u pravom smislu riječi biti svjetska, globalna konferencija na kojoj će biti zastupljeni sudionici iz svih kontinenata", rekla je.

Istaknula je kako tom konferencijom na svjetsku razinu postavljaju važne ciljeve - očuvanje kulture baštine i uvođenje mjera energetske učinkovitosti. Navela je da je konferencija potekla od djelovanja UNDP-a na različitim programima energetske učinkovitosti u Hrvatskoj koje provode u partnerstvu s Vladom RH radi promicanja učinkovitoga korištenja energije kao dijela širih nastojanja u sprječevanju klimatskih promjena i promicanja koncepta zaštite okoliša.

U Dubrovniku će se organizirati i Tjedan energetske učinkovitosti, koji će početi 5. travnja. U sklopu tog tjedna održat će se stručne radionice za zaposlenike lokalne uprave, predavanja za članove Hrvatske gospodarske komore - dubrovačko-neretvanske Županijske komore te školski sat o energetskoj učinkovitosti "Misli na sutra" za učenike osnovnih škola, na koji je pozvan i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, rekla je predsjednica programskog odbora konferencije i predstavnica UNDP-ova projekta "Poticanje energetske učinkovitosti" Vlasta Zanki.

Direktor Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj i jedan od suorganizatora konferencije Alessandro Liberatori najavio je da će talijanski stručnjaci, govornici i tvrtke na konferenciji u Dubrovniku predstaviti najbolje primjere obnovljenih građevina kulturne baštine na kojima su uspješno usklađeni zahtjevi konzervatora i potrebe za poboljšanjem energetske učinkovitosti u građevinama u skladu sa svjetskim trendovima i zakonodavstvom.

Mnogo je suorganizatora konferencije, a među njima su i UNESCO, njemačka, talijanska i hrvatska ministarstva te gradovi i udruge, među kojima i Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata i Društvo arhitekata Zagreb.