c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo utvrdilo sadržaj izvješća o imovinskoj kartici

31.03.2011 07:16 ZAGREB, 30. ožujka 2011.Hina Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je u skladu s novim Zakonom utvrdilo sadržaj izvješća o imovinskoj kartici dužnosnika, čiji je sastavni dio i izjava dužnosnika kojom tom povjerenstvu dopušta pristup podacima o svim računima u domaćim i stranim bankama koji su zaštićeni bankarskom tajnom.
Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje da se ta izjava daje povjerenstvu isključivo za potrebe provjere podataka iz izvješća o imovnom stanju dužnosnika te se odnosi na razdoblje dok traje dužnosnički mandat.

Ta je odredba, kao i za prošlomjesečne rasprave u Saboru o spomenutom zakonu, izazvala burnu raspravu i na sjednici povjerenstva, koje sadržaj izvješća nije donijelo jednoglasno, nego s tri glasa protiv. Naime, dio članova povjerenstva ocijenio je da takva odredba dužnosnike, u prvom redu političare, unaprijed sumnjiči da su u sukobu interesa, tjerajući ih da se posebnom izjavom brane od takvih sumnji.

Ne prilazimo čovjeku da je nepošten, već da je pošten. Ova izjava vrijedila bi kada je utvrđena opravdana sumnja u sukob interesa, a ne kao 'bjanko' ovlast nekom tijelu da može provjeravati ljude", poručio je Josip Leko (SDP). S njim se složio i nestranački član povjerenstva Vlaho Bogišić, ocjenjujući spomenutu izjavu neprihvatljivom.

"Treba poticati ljude da se bave javnim poslovima, a slanje ovakvih kvazieurobirokratskih poruka samo tjera ljude od politike", istaknuo je. "Ovakve izjave nisu primjerene načinu funkcioniranja društva", ocijenio je i Danijel Srb (HSP). No, predsjednik povjerenstva Mate Kačan je istaknuo da je na povjerenstvu samo da primjenjuje zakon i obveze koje iz njega proistječu, u čemu je dobio potporu i HDZ-ovih članova.

"Ako sam podržala zakon, onda podržavam i njegovu primjenu", poručila je Suzana Bilić-Vardić (HDZ). Povjerenstvo je odlučilo za iduću sjednicu odgoditi utvrđivanje prijedloga izvješća o svojemu prošlogodišnjem radu, koje će poslati Saboru.

Za većinu članova povjerenstva sporan je, naime, dio predloženog zaključka u kojemu se govori o očekivanjima od tog tijela pa je načelno odlučeno da se zaključak odnosi isključivo na rad u izvještajnom razdoblju, dakle u 2010. godini.

Povjerenstvo je HSS-ovoj zastupnici Marijani Petir u mišljenju odgovorilo da to što osim u Saboru "sjedi" i u upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša ne znači da je u sukobu interesa.

Odbačena je prijava za sukob interesa protiv Stjepana Mesića, Đurđe Adlešič, Ivana Čehoka, Ante Đapića i Zorana Milanovića, u kojoj se spomenuti političari prozvani da su time što su kao kolumnisti pisali u medijima zapravo u sukobu interesa.