c S
Dnevne novosti

Pusić: promjena izbornih jedinica je protuzakonita

04.04.2011 07:17 ZAGREB, 3. travnja 2011.(Hina), Saborska zastupnica HNS-a Vesna Pusić izjavila je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" kako misli da HDZ na kraju neće ići u promjenu izbornih jedinica jer bi to bilo direktno kršenje Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske.
"Bilo bi direktno protuzakonito kad bi se mijenjali zakoni kojima se reguliraju izbori, a jedina svrha zakona o izbornim jedinicama su izbori", rekla je Pusić. Kazala je kako u članku 5. (Ustavnog zakona za provedbu Ustava) direktno piše da se zakoni kojima se uređuju izbori za Hrvatski sabor ne mogu mijenjati godinu dana prije redovitih izbora.

Također je rekla kako treba uzeti u obzir činjenicu da su naši popisi birača nesređeni. "Po nekim stručnim procjenama ima 400.000 ljudi za koje se ne zna tko su i gdje su i postoje li, a po nekim procjenjama čak i 900 tisuća", rekla je Pusić dodavši kako su već dva puta - 2003. i 2007. - izbori održani na temelju takvih sumnjivih podataka.

Stoga je ocjenila kako će nakon izbora trebati promijeniti zakon o popisu birača kako bi se mogle primjenivati i druge baze podataka. "Rezultate popisa stanovništva ćemo imati 30. lipnja i trebat će promijeniti zakon o popisu birača kako bi se i popis stanovništva mogao koristiti kao pouzdana baza podataka za usklađivanje", rekla je.

Upitana kako skorašnje izricanje presude Anti Gotovini na Haaškom sudu može utjecati na pristupne pregovore Hrvatske Europskoj uniji, Pusić, koja je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU, je odgovorila da presuda sama po sebi ne može utjecati.

"Naravno, svi upozoravaju da će gledati reakcije u hrvatskom društvu i politici, odnosno hoće li se ta presuda, bez obzira kakva ona bila, koristiti u političke svrhe tj. instrumentalizirati na bilo koji način", rekla je. Istaknula je kako je važno imati na umu da će presuda, bilo ona povoljna ili nepovoljna, biti nepravomoćna, što znači da to neće biti završetak procesa.

Na pitanje postoji li desnica koju HDZ ne može kontrolirati i koja može destabilizirati zemlju, Pusić je rekla kako misli da ne postoje ekstremističke grupacije koje bi mogle ozbiljno destabilizirati zemlju. "Ali to svakako nije tema na koju treba odmahnuti rukom, već treba imati svijest o tome i da postoje grupacije kojima je u interesu da što kasnije Hrvatska uđe u EU, jer lov u mutnome u tim uvjetima - neće biti nemoguć - ali će biti teži.

Upitana da prokomentira ponovno aktiviranje Dražena Budiše u politici, odnosno je li on "zatvorena ili otvorena knjiga što se tiče politike", Pusić je odgovorila da ona njega cijeni i misli da je "vrlo fina i simpatična osoba", ali što se politike tiče misli da je "zatvorena knjiga".

Na pitanje što misli o guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Željku Rohatinskom i može li se osoba s takvom funkcijom aktivno baviti politikom, Pusić je odgovorila da "s takvom funkcijom ne i s takve funkcije ne, ali može otići s te funkcije".

Rekla je da se iz HNB-a previše puta negirao njegov interes i mogući angažman u politici da bi se sada moglo reći: "E, sad sam se malo predomislio pa ću se sad aktivirati". Dodala je da je njezin dojam da je Rohatinski osoba koja je više posvećena ekonomističko-financijaško-stručnom tipu angažmana nego političkom.