c S
Dnevne novosti

Vlada: mogućnost obročne otplate poreznog duga

04.04.2011 07:22 ZAGREB, 2. travnja 2011.(Hina), Porezni obveznici koji su na kraju prošle godine imali porezni dug koji je bio posljedica gospodarske krize, a uredno su podmirivali svoje obveze u 2011. godini, moći će obročno otplatiti taj dug na rok od 30 mjeseci i uz kamatu 5 posto iznad kamate na jednogodišnje trezorske zapise, što bi bila kamata od 8,3 posto, predložila je Vlada Zakonom o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.
Obročna otplata duga odobravala bi se onim poduzetnicima koji su u 2011. uredno platili svoje porezne obveze ili će ih u trenutku podnošenja zahtjeva jednokratno platiti, kazala je na sjednici Vlade ministrica financija Martina Dalić. Poduzetnici koji ispunjavaju taj uvjet zahtjev će moći podnijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovom mjerom podupire se kontinuitet i održivost punjenja državnog proračuna, ali i daje podrška poduzetnicima u savladavanju posljedica gospodarske krize, rekla je Dalić. Naglasila je kako ta mjera ni na koji način nije potpora i nagrada za neuredno poslovanje i neuredno plaćanje obveza.

"Porezi se moraju uredno plaćati, Porezna uprava će nastaviti i intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene na naplatu poreza", rekla je Dalić i dodala kako je predložena mjera da omogući smanjenje nelikvidnosti.

Vlada je donijela i uredbu o provedbi Zakona o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskom razvitku kojom se uređuje način, uvjeti i rokovi izdavanja jamstava koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) putem aukcija za poslovne banke. Dalić je podsjetila i da je u četvrtak, 31. ožujka, održana treća aukcija po modelu A+ te da je na njoj raspodijeljeno daljnjih 400 milijuna kuna.

Time je u prvom mjesecu primjene modela A+ sveukupno iskorišteno 600 milijuna od 1,1 milijardu kuna predviđenih za ovu godinu. Interes poduzetnika vrlo je značajan i mislim da će se to vrlo zorno odraziti kako na likvidnost poduzetnika, tako i na ubrzavanje gospodarskog oporavka, ustvrdila je.

Ministar uprave Davorin Mlakar izvijestio je da je pet ministarstva - zdravstva, unutarnjih poslova, financija, gospodarstva i pravosuđa zaključilo protokol o suradnji koji ima za cilj osigurati brzo i efikasno postupanje u provođenju stečajnih postupaka nad tvrtkama čiji su računi blokirani ili su ispunili uvjete za stečaj, a nemaju ni jednog zaposlenog.

"Imamo preko 16 tisuća takvih trgovačkih društva koja su kumulirala 11 do 12 milijardi nepodmirenih obveza na svojim računima", rekao je Mlakar. Vlada je sa sjednice Hrvatskom saboru uputila i izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se poboljšava sustav ocjenjivanja te omogućava veća mobilnost radne snage, kazao je Mlakar napominjući kako je prijedlog izrađen u suradnji sa Sindikatom državnih službenika i namještenika.

Vlada je Saboru uputila i izmjene gotovo dvadeset zakona kojima se ti posebni zakoni, primjerice o financijskoj policiji, veterinarstvu, hrani, morskom ribarstvu, intelektualnom vlasništvu, usklađuju sa Zakonom o upravnom postupku, posebice odredbom o dvostupanjskom odlučivanju u slučajevima žalbe.

Saboru su upućeni i prijedlozi novih zakona o djelatnosti socijalnog rada, o edukacijsko-rehabilitacijskoj, o logopedskoj te o socijalno-pedagoškoj djelatnosti.