c S
Dnevne novosti

Savez slijepih: u izmjene zakona trebalo je ići radikalnije

04.04.2011 07:13 ZAGREB, 2. travnja 2011.(Hina), Hrvatski savez slijepih na današnjoj je sjednici raspravljao o donošenju novog Zakona o socijalnoj skrbi pri čemu je ustvrdio kako se u izmjene zakona trebalo pristupiti mnogo hrabrije, radikalnije i konzistentnije važećim strateškim dokumentima na području socijalne skrbi, priopćio je Hrvatski savez slijepih.
Skupština je donijela i nekoliko zaključaka koji će se uputiti nadležnom ministarstvu i drugim tijelima koja sudjeluju u postupku donošenja zakona, a jedan od njih je da inkluzivni dodatak, svojevrsna naknada za pokriće dodatnih troškova kojima su osobe s invaliditetom izložene u svakodnevnom životu, bude uključen u tekst novog zakona kao njegov sastavni dio.

Predložit će se i da se sve potrebne predradnje za primjenu inkluzivnog dodatka završe do kraja 2012. te da on stupi u primjenu od 1. siječnja 2013. godine.

Zatražit će se i pravednije rješenje za slijepe u okviru sadašnjeg instituta doplatka za pomoć i njegu koji će vrijediti do primjene inkluzivnog dodatka.

Upozoreno je i na nedovoljnu razvidnost u primjeni Zakona o dobiti od igara na sreću jer, kako smatraju slijepi, veliki dio ove dobiti, koja bi trebala biti namijenjena osobama s invaliditetom, završava u nekim drugim državnim rashodovnim stavkama.

Ovo se posebno negativno odražava na financiranje rada udruga osoba s invaliditetom, upozoreno je.

Skupštini je ispred Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prisustvovao državni tajnik Stjepan Adanić.