c S
Dnevne novosti

HSLS: "Zakon o socijalnoj skrbi pao s neba"

05.04.2011 07:24 ZAGREB, 4. travnja 2011.(Hina), HSLS je na konferenciji za novinare poručio kako je "Zakon o socijalnoj skrbi pao s neba", te da poništava cijelu reformu socijalne skrbi i treba biti povučen.
Prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi bivša državna tajnica za zdravstvo i socijalnu skrb Dorica Nikolić nazvala je "neodrživim, neprovedivim i konfuznim".

Za sam sadržaj zakona rekla je kako to "nije nikakav novi Zakon o socijalnoj skrbi, jer nema nikakvih novina".

Nema novina koje su predviđene Memorandumom o socijalnom uključivanju, Strategijom reforme socijalnih naknada, te Strategijom za decentralizaciju Hrvatske.

U Zakonu nema inkluzivnog dodatka, nema niti jedne riječi o financijskoj decentralizaciji kao ni decentralizaciji sustava, a trebalo je prenijeti sve ustanove socijalne skrbi kojima je država osnivač na županijsku razinu, rekla je Dorica Nikolić.

Zamjerila je i to što, kako je kazala, "nema niti slovca o socijalnim mirovinama".

U situaciji kada Hrvatska ima previše birokracije mi dobivamo 21 novu ustanovu koja se treba baviti birokracijom, rekla je Nikolić pojašnjavajući kako formalno više ne postoje Centri za socijalnu skrb već Zavod za socijalnu skrb, a centri postaju podružnice tog novog Zavoda.

Njezine primjedbe odnosile su se i na odredbu prema kojoj ravnatelj ustanove socijalne skrbi može biti samo onaj tko je pet godina radio u djelatnosti socijalne skrbi, čime se, po njezinom mišljenju, zatvara sustav.

Također je zamjerila i to što se ne može biti ravnatelj ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak, dodavši kako u Hrvatskoj još uvijek vrijedi pravilo da su svi nevini dok im se ne dokaže krivnja.

"Jedan tako važan zakon koji ima preko 300 članaka, ne može se donijeti tako da nitko ne zna da se on donosi, a zatim se predlaže da ide po hitnom postupku", zaključila je Nikolić.