c S
Dnevne novosti

Saborski odbor: iskorištenost eu fondova treba biti bolja

06.04.2011 07:20 ZAGREB, 5. travnja 2011.Hina, Izvješće o korištenju predpristupnih programa pomoći EU od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. koje je izradilo Ministarstvo financija jest dobro, ali iskorištenost EU fondova bi mogla biti i bolja, istaknuli su na sjednici članovi saborskog Odbora za financije i državni proračun podržavši izvješće.
Nije riječ o tome da se upustimo u lov na vještice, no sigurno je da bismo trebali vidjeti kako možemo poboljšati iskoristivost EU fondova i izradu programa kako nam se ne bi desilo da skoro 70 pograma bude odbijeno, kazao je član odbora Ivo Jelušić (SDP).

Zlatko Koračević (HNS) je pohvalio trud većine u Ministarstvu financija i dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave, ali i upitao zašto smo loši u provedbi IPA 5 gdje je dosad ugovoreno tek šest posto planiranog iznosa kojeg treba iskoristiti do kraja ove godine, i to većinom za ruralni razvoj, te u SAPHARD-u gdje je, rekao je, dobar dio novca otišao u nepovrat jer nismo iskoristili svih 25 milijuna eura.

Ministrica financija Martina Dalić je izvijestila da je od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. Europska komisija doznačila 47,86 milijuna eura za različite programe, a da je krajnjim korisnicima isplaćeno 52,56 milijuna eura. Navela je kako je iskoristivost CARDS programa 95 posto, PHARE 91 posto, SAPHARD programa 75,4 posto, a ISPA programa 55,4 posto jer dio projekata nije u potpunosti zatvoren.

Iz godine u godinu ugovara se i plaćeno je iz IPA programa sve više projekata, a još će biti iskorištenoi 26,3 milijuna eura za projekte vezane uz zaštitu okoliša- Kašljun i Marinšćina. Također, dodala je, već se pripremaju i projekti za aplikacije iz strukturnih i kohezijskih fondova.

Premda nije bilo prvotno najavljeno, Odbor za financije raspravio je i prijedlog zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. "To nije ni potpora niti pomoć onima koji nisu uredno plaćali obveze, no kriza je činjenica koju ne možemo izbjeći", kazala je ministrica Dalić.

Napomenula je i da će Vlada razmotriti amandman predsjednika Odbora za financije Gorana Marića (HDZ) da se ne odobri zahtjev poreznom obvezniku koji je od 1. listopada 2008. do dana podnošenja zahtjeva isplaćivao dobit, što znači da je bio likvidan pa je mogao platiti i porez.

"Kako se moglo dogoditi da netko isplati dobit, a ima porezni dug. Imamo li ili nemamo mahanizam koji to kontrolira?" upitao je Koračević. Dalić je ustvrdila kako je riječ tek o jednoj od mjera koje Poreznoj upravi stoje na raspolaganju u naplati poreznih dugovanja te navela da je Porezna uprava samo u 2010. prisilno naplatila dvije milijarde kuna.

Članovi Odbora za financije podržali su i hitni postupak i izmjene zakona o državnim potporama i zakona o carinskoj službi. Odbor za Hrvate izvan RH danas je odgođen zbog nedostatka kvoruma.