c S
Dnevne novosti

Barroso i Fuele u četvrtak u Zagrebu

06.04.2011 07:05 BRUXELLES, 5. travnja 2011.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele posjetit će u četvrtak Zagreb, gdje će se sastati s vodećim vodećim hrvatskim dužnosnicima i prenijeti im poruku ohrabrenje da obave preostale reforme za dovršetak pregovora koji su u samoj završnici Barroso će se u četvrtak sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom Ivom Josipovićem, a u Hrvatskom saboru će se obratiti zastupnicima.
Također je predviđen susret s građanima u središtu Zagreba, a na taj susret su pozvani odabrani predstavnici civilnog društva. Barroso i Fuele će u petak ujutro otputovati iz Zagreba. "Predsjednik Barroso se veseli posjetu budućoj 28. članica EU-a", rečeno je Hini u njegovu uredu.

Taj posjet će Barroso će iskoristiti kako bi hrvatskim čelnicima i građanima uputio poruku ohrabrenje da obave preostale reforme potrebno za zaključenja pristupnih pregovora, koje se očekuje uskoro, dodali su izvori u Barrosovu uredu. Barroso i Fuele dolaze u Zagreb u samoj završnici hrvatskih pristupnih pregovora.

Hrvatskoj je do kraja preostalo zatvoriti sedam poglavlja, među kojima je jedno tehničiko poglavlje - Ostala pitanja - o kojem se ne pregovora. Na predstojećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju bit će zatvorena još najmanje dva poglavlja.

Sam završetak pregovora ovisit će o najtežem poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska nastoji dovršiti posao kako bi se to poglavlje moglo zatvoriti u lipnju. U Europskoj komiisiji nitko ne isključuje mogućnost završetka pregovora u lipnju, ali ističu da će to biti "krajnje teško".

Barroso je zadnji put boravio u Zagrebu u svibnju 2007. godine kada je sudjelovao na sastanku na vrhu Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP). Prije toga, Hrvatsku je posjetio u veljači 2006. godine zajedno s tadašnjim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Nakon Hrvatske, Barroso i Fuele posjetit će Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. U priopćenju koje je Komisija objavila uoči posjeta zemljama regije, navode se Barrosove riječi da "zemlje jugoistočne Europe pripadaju EU-u, ali da je na vođama i na narodima da odrede brzinu i vremenski okvir svoje europske budućnosti".

"Potaknut ću vođe naših partnerskih zemalja da snažno ubrzaju reforme i da se prihvate rješavanja izazova i uvjeta. Sada je vrijeme za djela", rekao je u priopćenju Barroso. Povjerenik Fuele u svojoj izjavi kaže da u EU-u ne postoji umor od proširenja. "Puno čujem o umoru od proširenja.

To je za mene mit: poput jetija o kojem su puno raspravlja, a nikad ga nitko nije vidio. Borimo se protiv toga mita zajedno kroz reforme koje donose korist narodu", poručio je Fuele.