c S
Dnevne novosti

Božinović s finskim veleposlanikom o Patriji,ISAF-u

06.04.2011 07:08 ZAGREB, 5. travnja 2011.(Hina), Hrvatski ministar obrane Davor Božinović primio je u u utorak u nastupni posjet finskog veleposlanika u Hrvatskoj Juha Ottmana koji je istaknuo da Finska podržava što skoriji završetak pregovora za ulazak u EU i da je hrvatski primjer pristupanja euroatlantskim integracijama motivacija za druge zemlje u regiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).
Tijekom susreta razgovaralo se o bilateralnoj suradnji dviju zemalja, posebno o nabavi borbenog oklopnog vozila za potrebe hrvatskih Oružanih snaga.

Božinović je podsjetio na nedavno potpisan Memorandum između tvrtki "Đuro Đaković – Specijalna vozila" i "Patria", tijekom izložbe vojne industrije "ASDA" u Splitu, a kojim se omogućilo zajedničko istupanje ovih tvrtki na trećim tržištima, navodi se u priopćenju.

Sugovornici su razgovarali i o iskustvima dviju zemalja u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, s naglaskom na misiju ISAF u Afganistanu i započeti proces tranzicije.

Veleposlanik Otmman osvrnuo se i na zajednički angažman u sklopu EU Borbenih skupina, gdje su u sklopu Nordijske borbene skupine angažirani pripadnici finskih i hrvatskih oružanih snaga.

Suglasili su se da taj angažman predstavlja doprinos dviju zemlja Zajedničkoj sigurnosnoj obrambenoj politici, a za Hrvatsku je to posebno važno zbog očekivanja da će vrlo skoro postati punopravna članica EU-a, stoji u priopćenju.