c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje 23. sjednicu

06.04.2011 07:23 ZAGREB, 5. travnja 2011.(Hina), Hrvatski sabor počinje proljetno zasjedanje, na 23. sjednici koja će, uz stanku za uskrsne blagdane, trajati do 20. svibnja.
Na predloženom dnevnom redu sjednice je 41 točka, polovica kojih su zakonski prijedlozi saborskih klubova i zastupnika, uglavnom oporbenih.

Nakon što zastupnici ujutro utvrde dnevni red sjednice, u sabornici će početi aktualno prijepodne koje traje oko četiri sata, a tijekom kojega će članovima Vlade pitanja postaviti 40 zastupnika.

Bit će to prilika i da predsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovori na oporbene zahtjeve da odredi datum parlamentarnih izbora te objasni prozivke glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da su oporbene stranke stajale iza protuvladinih prosvjeda.

Naime, oporbene su stranke na prošloj saborskoj sjednici u više navrata pozivale premijerku da dođe u Sabor, a bez tih njihovih zahtjeva gotovo da nije počinjao ni jedan radni dan u sabornici, no premijerka se na te pozive nije odazivala, ističući da će u parlament doći na zakazanu raspravu po utvrđenoj točki dnevnog reda.

U popodnevnom dijelu zasjedanja zastupnici bi sutra trebali raspraviti Vladin prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju.

Riječ je o tehničkim izmjenama, uvjetovanim promjenom saborskog Poslovnika, pa će Vlada odluku u primjeni instituta izvlaštenja kao iznimne intervencije države u vlasnička ovlaštenja ubuduće donositi uz prethodno mišljenje svih saborskih odbora u čiji djelokrug to pravno područje pripada - odbora za gospodarstvo, za razvoj i obnovu, za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za zaštitu okoliša.

Zastupnike će sutra u Saboru dočekati i veće cijene obroka u saborskom restoranu. Cijena obroka u zastupničkom će restoranu umjesto dosadašnje 32 kune biti 36 kuna, cijena samoposluživanja za službenike ide sa 22 kune na 26 kuna, a za prolazne goste sa 41 na 45 kuna.