c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila prvo izvješće o ispunjavanju mjerila za Poglavlje 23

07.04.2011 07:20 ZAGREB, 6. travnja 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada na sjednici prihvatila prvo izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava), a premijerka Jadranka Kosor ponovila je kako cilj ostaje dovršenje pristupnih pregovora s EU do kraja lipnja.
"Naš cilj i dalje, unatoč osporavanjima iz političke javnosti, ostaje kraj lipnja za završetak pregovora. Taj cilj je dohvatljiv, mi to možemo", kazala je premijerka Kosor. Radimo i na ispunjavanju svih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 kako je planirano, objasnila je premijerka predstavljajući prvo izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje tog poglavlja, a slijedom privremenog izvješća Europske komisije od 2. ožujka ove godine. 

To privremeno izvješće bila je jedina točka Vladine sjednice, a Vlada je o njemu raspravljala uoči sutrašnjeg posjeta Hrvatskoj predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. "Tome se veselimo, iskazujemo srdačnu dobrodošlicu predsjedniku Komisije sa suradnicima", kazala je premijerka Kosor koja je uvjerena da će to biti dobri i korisni razgovori.

Prvo izvješće slijedi deset mjerila za zatvaranje Poglavlja 23, a poseban je naglasak na nastavku reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštita manjinskih prava, zbrinjavanje prognanika i izbjeglica, te suđenje za ratne zločine. Premijerka Kosor posebno je istaknula napore na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, borbu protiv korupcije visokopozicioniranih osoba iz vlasti, kao i potrebu da se više učini u toj borbi na lokalnoj razini.

Prošle je godine prijavljena 1101 osoba, na svim razinama, zbog sumnje u koruptivna djela, kazala je. U smanjenju broja neriješenih predmeta na sudovima sada postižemo izvrsne rezultate, rekla je premijerka navodeći i podatak da je od 84.802 neriješena građanska predmeta na općinskim sudovima do 25. ožujka ove godine riješeno 14.222, ili 16,8 posto njih.

Podsjetila je i na Vladinu odluku kojom se sudovima i državnom odvjetništvu predlaže obustava ovršnih predmeta i prijava radi naplate troškova ovršnog postupka u predmetima gdje pojedinačni iznos ne prelazi tisuću kuna. Premijerka je podsjetila i na mjere vezane za jačanje administrativnih kapaciteta mnogih institucija i tijela, kao i na donošenje niza zakona važnih za ispunjavanje mjerila u Poglavlju 23, primjerice, zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o policiji.

Provedba tih zakona je iznimno važna, od završetka pregovora do potpisivanja pristupnog ugovora ti zakoni moraju biti stvarni, građani moraju vidjeti rezultate, ponovila je. Podsjetila je i na donošenje zakona o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe i osnaživanje Državnog-izbornog povjerenstva sa šest novih djelatnika te najavila i donošenje novog zakona o pučkom pravobranitelju kako bi se ojačala ta institucija.

Kosor je najavila i da će krajem ovog mjeseca biti pripremljeno drugo izvješće te kako će u njemu biti vidljivo i usporedivo što je sve napravljeno u tom razdoblju. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je kako su rezultati i iznad njegovih očekivanja, posebno u rješavanju zaostalih neriješenih predmeta.

Izvijestio je i da se radi na izmjenama Zakona o parničnom postupku kako bi se ubrzalo rješavanje tih predmeta, kako niz zakona treba uskladiti sa Zakonom o općem upravnom postupku i ove se godine ustrojava novi sustav upravnog sudovanja, kako su u postupcima vezano za ratne zločine ustrojeni posebni odjeli na četiri najveća suda, itd. Bošnjaković kaže i kako je pri kraju akcijski plan vezano za zaštitu prava nacionalnih manjina.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić iznio je niz podataka vezano za prognanike i izbjeglice, podatke o osiguranim stambenim jedinicama, riješenim žalbama i sl. Vezano za povratak bivših nositelja stanarskog prava ističe kako je u listopadu 2010. postotak izvršenja za 2009. godinu bio 31 posto, u veljači ove godine je udvostručen, na 62 posto, a značajan je napredak postignut do kraja ožujka s povećanjem za 10 posto, pa je izvršenje sada 72 posto.

Ukupno je do sada za povrataka prognanika i izbjeglica, stambeni fond i obnovu infrastrukture utrošeno pet milijardi eura, kazao je Pankretić.